Buitenland
NOS

'Je gelooft niet dat het zo dichtbij gebeurt', proces aanslag Nice na zes jaar van start

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Je gelooft niet dat het zo dichtbij gebeurt', proces aanslag Nice na zes jaar van start

Ruim zes jaar geleden werd de Franse stad Nice opgeschrikt door een aanslag met een vrachtwagen. Voor een nationale feestdag stond de boulevard vol toen de dader op de menigte inreed. 86 mensen kwamen om het leven. Pieter de Mik woont in Nice en was op het moment van de aanslag thuis. "Vrienden waren er wel. Ze hebben het allemaal overleefd, maar hebben er echt heel veel last van gehad", vertelt hij in Met het Oog op Morgen.

Bekijk hier het gesprek met Pieter de Mik en correspondent Eline Huisman

Hij had er zelf bij moeten zijn. Het stond ten slotte op de planning. "Ik en mijn vrouw zouden na een bijeenkomst het vuurwerk op de promenade gaan bekijken. Maar toen ik naar huis was gereden had ik ineens helemaal geen zin meer om te gaan. Toen hebben we het vanaf het balkon gekeken."

Vanuit Nederland kreeg hij appjes. "Leven jullie nog? Dat was heel raar, want we wisten niet wat er aan de hand was. We zagen wel de zwaailichten, maar ik had nooit gedacht dat dat met een aanslag te maken had." Al snel dringt de impact door. "Je gelooft eerst niet dat het zo dichtbij gebeurt. Het gaf een heel raar gevoel. Alsof je hart en ziel uit je lichaam worden getrokken. Heel onwerkelijk.

Dader dood

Bij de aanslag kwam de dader al om het leven. Toch start morgen een proces tegen acht anderen. Volgens correspondent Eline Huisman worden zij niet berecht voor deze aanslag zelf. "Drie riskeren hoge celstraffen omdat zij bekenden waren van de dader. Vijf anderen hebben hulp geleverd op een indirecte manier, door bijvoorbeeld wapens te leveren. Maar ze staan terecht voor betrokkenheid bij een terroristische organisatie."

Net als bij het proces rond de aanslagen in Parijs, bij onder andere de Bataclan, wordt er veel ruimte uitgetrokken voor getuigenverklaringen. "Vijf weken lang mogen zij hun ervaringen delen en vertellen wat ze hebben meegemaakt." Maar slachtoffer-organisaties waarschuwen: het ontbreken van de directe dader kan ook negatief uitpakken. "Slachtoffers moeten volgens hen niet teveel hiervan verwachten. Het is beperkt wat zo'n zaak kan doen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie