Buitenland
VPRO

Turkse verkiezingsuitslag schudt Erdoğan wakker

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Turkse verkiezingsuitslag schudt Erdoğan wakker

In Turkije heeft de centrumlinkse oppositiepartij de lokale verkiezingen gewonnen in de bepalende steden Istanbul en Ankara. De CHP-burgermeester van Istanbul, İmamoğlu, is nu een serieuze concurrent voor president Erdoğan. Wat zegt dit over de steun voor de president? NRC-correspondent Melvyn Ingleby vertelt ons meer in Bureau Buitenland.

Heftige inflatie

De verkiezingsuitslag wordt gezien als een roep van mensen die zich zorgen maken over de heftige inflatie in Turkije. Zowel ontevreden islamitische kiezers als seculiere Turken hebben daar last van. "De conservatieve islamitische partij verwijt Erdoğan niet genoeg tegen de inflatie te doen, en dat hij arme mensen daarmee in de steek laat", zegt Ingleby.

Verschuivend politiek landschap

Hoewel de resultaten niet doorslaggevend zijn, laten ze zien dat het politieke landschap in Turkije verschuift. "Lokale politiek is heel belangrijk in Turkije, voor de budgetten van partijen vooral. Daarnaast kan de oppositie met jongere leiders echt groeien nu, en dus is dit een heel belangrijke uitslag", aldus de correspondent.

Quote

It can swing both ways, want in 2015 won de oppositie ook, maar toen volgde in 2016 stevige repressie. Dat zou nu ook weer kunnen gebeuren.

Melvyn Ingleby

Einddagen Erdoğan

Erdoğan zelf heeft het verlies erkend en noemde de resultaten een 'keerpunt', in de zin dat hij begrijpt dat hij nu écht van koers moet veranderen. "We zitten wel in einddagen Erdoğan", stelt Ingleby. "Maar waar is het alternatief? It can swing both ways, want in 2015 won de oppositie ook, maar toen volgde in 2016 stevige repressie. Dat zou nu ook weer kunnen gebeuren", voegt de correspondent toe.

De opkomst van de oppositiepartij in de grootste steden, wat eerst juist bolwerken van Erdogan's AKP-partij waren, wijst op een groeiende ontevredenheid onder de Turkse bevolking. Het is een signaal dat Erdoğan zich moet aanpassen aan de veranderende politieke realiteit. De komende tijd zal uitwijzen of hij daartoe in staat is.

Erdogan lijdt gevoelige nederlaag & Onrust in Israël - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie