Buitenland
NOS

Le Pen wint in overzeese Franse gebieden: 'Men voelt zich in de steek gelaten'

  1. Nieuwschevron right
  2. Le Pen wint in overzeese Franse gebieden: 'Men voelt zich in de steek gelaten'

Op het Franse vasteland won Emmanuel Macron de presidentsverkiezingen. In de overzeese gebieden, zoals de Franse Antillen en de eilanden in de Indische Oceaan, ging de meerderheid van de stemmen echter naar Marine Le Pen. Historica Camille Creyghton geeft in NOS Met het Oog op Morgen een verklaring.


"Dit was een zeer overtuigende overwinning. Gemiddeld in alle overzeese gebieden zijn ongeveer 58 procent van alle stemmen naar Le Pen gegaan. Dat is een zeer grote overwinning en precies het omgekeerde beeld van de algemene einduitslag", zegt Creyghton.

Genegeerd

"Daar zijn verschillende verklaringen voor en er is ook wel discussie over in de Franse pers. Historisch gezien was extreemrechts in deze gebieden juist heel klein, dit waren vooral links stemmende gebieden. Maar de belangrijkste verklaring is dat het gebieden zijn die zich genegeerd voelen, die zowel geografisch als economisch veraf liggen. Gebieden waar men zich in de steek gelaten voelt, wat ook in ruraal Frankrijk een rol speelt en ook daar zich vertaalt in een stem voor Marine Le Pen. Het is vaak een proteststem."

Creyghton: "Macron had een aantal bezoeken gepland, maar die heeft hij afgezegd met als argument dat hij in Frankrijk moest blijven als staatsman gezien de oorlogssituatie in Oekraïne. Hij heeft er in zijn campagne voor gekozen om die kant van zijn politieke persoonlijkheid te laten zien. Het gevolg is dat zijn reizen naar de overzeese gebieden zijn afgezegd."

Koopkracht

"Le Pen is daar veel aanweziger geweest. Zij heeft ook in haar verkiezingsprogramma specifiekere voorstellen gedaan voor al die verschillende gebieden. Ze heeft daar echt een campagnepunt van gemaakt", weet Creyghton.

"Het gaat nu om het oplossen van bestaande problemen. Dat heeft te maken met een verlies aan koopkracht. In deze gebieden zijn de prijzen van eerste levensbehoeften altijd al hoog, de werkloosheid is hoog, het zijn arme gebieden. Het leven was dus al duur en wordt alleen maar duurder. Het gaat op sommige plekken ook om gebrek aan mogelijkheden om vooruit te komen. En ze kampen ook met drugsproblemen en illegale migratie."

oog frankrijk

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie