Buitenland
AVROTROS

Jortcast: Taliban zijn goede vrindjes met terroristen: moeten we vrezen voor aanslagen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jortcast: Taliban zijn goede vrindjes met terroristen: moeten we vrezen voor aanslagen?

Hoe Afghanistan eruit gaat zien onder bewind van de Taliban is volgens terrorisme-expert Bibi van Ginkel de 'billion dollar question'... In de nieuwe Jortcast met Jort Kelder en Bibi word je bijgepraat over de toekomstscenario's voor het land, hoe Rusland en China gedijen bij deze ontwikkelingen (of juist niet) en of we ons in het Westen zorgen moeten maken voor een toename van terroristische aanslagen. De nieuwste Jortcast vind je in je podcastapp, of luister 'm hieronder:

#360 - Hoe zit het met de terroristische vrindjes van de Taliban?

De signalen van de Taliban zijn erg tegenstrijdig, ziet Bibi. "De officiële berichten zijn gelikte PR", valt ook Jort op. "Een meneer met een baard, die belooft: 'we gaan niemand vervolgen'. Maar misschien hebben de Taliban nu ook echt wat geleerd? De vorige keer dat ze dit flikten kregen ze de Amerikanen op hun dak en dat spel verliezen ze natuurlijk, militair gezien?" Bibi: "De Amerikanen hebben duidelijk gemaakt dat ze af wilden van deze lange oorlog, die al ruim twintig jaar voortduurt."

Extra radicalisering door operatie VS?

Tja, wat hebben die twintig jaar eigenlijk opgeleverd? Kun je niet toch een beetje spreken van een succesvolle operatie, oppert Jort, want: "het Westen is toch redelijk veilig gebleven?" Bibi: "Dat moet de geschiedenis uiteindelijk uitwijzen. De manier waarop de VS hebben geopereerd heeft ook wel tot extra radicalisering geleid. Zo hebben zij met drones kopstukken uit willen schakelen. Bij die acties zijn ook veel burgerslachtoffers gevallen."

Gerelateerde podcast

dr Kelder en Co

dr Kelder en Co

Ster advertentie
Ster advertentie