Buitenland
VPRO

Na corona nu 'onzedelijkheid' reden tot afgelasting Turkse festivals

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Na corona nu 'onzedelijkheid' reden tot afgelasting Turkse festivals

In Turkije keken festivalgangers na twee coronajaren uit naar het immens populaire Zeytinli Rock Festival, maar nu blijkt plotseling dat het festival wordt verboden. Journalist en Turkoloog Zehra Kaya vertelt in Buitenland Uitgelicht waarom.

VPRO BB 15-08 Uitgelicht

Verlangen

Het Zeytinli Rockfestival wordt sinds 2005 om de paar jaar georganiseerd en zou deze maand voor de zevende keer plaatsvinden. De line up was ook al bekend. “Er zouden zo’n 70 artiesten komen, waaronder bekende Turkse rockgroepen als Duman en Atena, maar ook zangers als Sertab Erene, die in 2003 het Eurovisie Songfestival won.” Zeker na de coronapandemie keken de festivalgangers er erg naar uit. Maar nu heeft de districtsgouverneur het feest op het laatste moment verboden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dialoog

De reden voor de afgelasting is het beschermen van de openbare veiligheid, gezondheid, vrede en het milieu. Critici hebben hun vraagtekens bij het verbod. “Zij denken dat dit verbod onderdeel is van de conservatieve islamitische agenda van de regering”, zegt Kaya. “Andere evenementen zoals de islamitische spelen in Konya zijn wel begonnen en politieke evenementen mogen ook door gaan.” Maar het is volgens Kaya lastig om een dialoog aan te gaan. “Als critici vragen stellen over het verbod, dan wordt daar niet verder op in gegaan.”

In strijd met

Het is volgens Kaya ook niet het eerste festival dat wordt afgelast. “De afgelopen tijd worden er veel muziekfestivals en universiteitsfeesten geannuleerd met de reden dat het in strijd zou zijn met de nationale en zedelijke waarden.” In mei werd in de studentenstad Eskisehir een festival definitief verboden om dezelfde reden. “Conservatieve regeringsgezinde groeperingen hebben toen aangegeven dat vrouwen en mannen gemengd in tenten zouden verblijven en dat zou volgens hen een slecht voorbeeld zijn voor de kinderen in de stad.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie