Buitenland
VPRO

Op pad met een Libanese dragqueen: 'Dit is onze revolutie'

foto: Nienke Edelenbosch en Jaap van der Biessen
  1. Nieuwschevron right
  2. Op pad met een Libanese dragqueen: 'Dit is onze revolutie'

Libanon is vooral in het nieuws vanwege de dreigende oorlog tussen Hezbollah en Israël. Maar er is een heel andere kant van het land: de queergemeenschap, die vooral in de hoofdstad Beirut erg levendig is en onder toenemende druk staat.

Video niet beschikbaar

Verslaggevers Nienke Edelenbosch en Jaap van der Biessen gingen voor Bureau Buitenland op pad met Diva Beirut, een bekende dragqueen, tijdens de voorbereidingen voor haar show.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Je zou het niet verwachten van een Arabische stad, maar hier bevinden zich gaybars en zijn er dragshows", zegt Nienke Edelenbosch. Volgens Diva Beirut is Libanon een van de weinige landen is in het Midden-Oosten waar dragqueens in het openbaar optreden.

chevron right
chevron right
foto: Nienke Edelenbosch en Jaap van der Biessen

Toch is dat niet zonder risico's. De laatste jaren staat de vrijheid onder druk. "Je kan aangevallen worden en zelfs vermoord worden", vertelt de dragqueen. Toch vindt zij het heel belangrijk om in Beirut te blijven optreden. "Misschien kunnen we moeders ertoe aanzetten hun zoons beter te begrijpen. Dat is onze revolutie."

Luister hieronder de reportage:

Op pad met een Libanese dragqueen

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie