Buitenland
NOS

Opnieuw extreem weer in België

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Opnieuw extreem weer in België

België heeft opnieuw te kampen gehad met zware regenval, onweer en bliksem. Vooral in de provincie Namen zijn straten ondergelopen. In Dinant viel in korte tijd zo veel regen dat auto's door de straten dreven. Ook delen van Nederland hadden te maken met wateroverlast.

Delen van Waals-Brabant zijn getroffen door grote modderstromen, meldt de VRT. In de plaats Walhain bereikte de modder een hoogte van anderhalve meter. De brandweer probeert de modder weg te krijgen.

Code Oranje

In België werd al uitgegaan van zware regenval vandaag. Het KMI had code oranje afgegeven vanwege de zware onweersbuien. "De felle onweersbuien hebben ons land wat later bereikt dan verwacht, maar vooral in de regio tussen Namen en Dinant, en tussen Mechelen en Dendermonde is er al heel wat regen gevallen, met veel bliksemflitsen, felle rukwinden en hagel", zei een Belgische weerman tegen de VRT. "Op sommige plaatsen is er al 20 tot 30 liter water per vierkante meter gevallen."

De hevigste buien lijken inmiddels achter de rug en volgens het KMI blijft het vannacht zo goed als droog. Voor zondagmiddag wordt nieuwe regen verwacht, maar wel minder hevig dan afgelopen avond. Het weerbureau heeft code geel afgegeven.

Spoedoverleg

In Luik heeft de gouverneur een spoedoverleg belegd om maatregelen tegen eventuele nieuwe overstromingen voor te bereiden. Hulpdiensten, brandweer en opvangcentra staan klaar om hulp te bieden. Ook liggen plannen voor evacuatie van bewoners klaar.

De VRT meldt dat boven plaatsen die eerder zwaar werden getroffen, zoal Pepinster, vanmiddag een drone met luidspreker werd ingezet om bewoners op te roepen de eerste verdieping van hun woning op te zoeken of te vertrekken.

Ook zware regenval in Nederland

Ook in Nederland is op verschillende plekken opnieuw sprake van wateroverlast, zegt NOS-weerman Gerrit Hiemstra.

Onder meer in Zeeuwse plaatsen Oud-Vossemeer en Sint-Annaland zijn enkele straten ondergelopen. De Veiligheidsregio Zeeland meldt dat er in korte tijd zo'n 25 meldingen van overlast binnenkwamen. Volgens de veiligheidsregio is de situatie nu weer onder controle.

Ook in het westen van Brabant wordt ook overlast gemeld. Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant zegt dat er ondergelopen kelders zijn in Steenbergen en Bergen op Zoom. De gemeente Steenbergen meldde enige tijd op Twitter de oproep om het dorpje Kruisland te mijden vanwege onbegaanbare straten. Dat bericht is inmiddels verwijderd.

Video niet beschikbaar

Luister je liever?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie