Buitenland
VPRO

Traditionele Japanse drummen steeds populairder onder vrouwen

foto: AFP / CHARLY TRIBALLEAU
  1. Nieuwschevron right
  2. Traditionele Japanse drummen steeds populairder onder vrouwen

Taiko-muziek, het traditionele Japanse drummen, wordt steeds populairder onder vrouwen. Dat is een bijzondere ontwikkelingen omdat het tot voor kort een typische mannen-aangelegenheid was, vertelt correspondent Anoma van der Veere in Bureau Buitenland.

Buitenland Uitgelicht: Japan

Taiko

Tegenwoordig zijn steeds vaker de Japanse vrouwen te vinden achter de gigantische drummen. "Zij vinden het steeds leuker. Daar komt bij dat vrouwen heel lang als zwak werden gezien om op die enorme drums te slaan. De nieuwe generatie vrouwen denkt daar anders over dat uit zich in meer populariteit."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Emancipatie

De bekendste Taiko-groep van Japan bestaat al 42 jaar en wordt nu geleid door een vrouw. Daarmee is een stap vooruit gezet in de emancipatie van vrouwen, legt Van der Veere uit. "In veel traditionele oude kunsten zijn mannen dominant. Maar Japan is aan het vergrijzen. Vrouwen vormen ongeveer de helft van de bevolking. In de sport hebben ze al bewezen dat ze succesvoller zijn dan mannen. Ze nemen meer olympische medailles naar huis dan hun mannelijke collega's. Het gaat wat dat betreft beter, maar er is nog genoeg werk aan de winkel."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie