Buitenland
VPRO

Rob de Wijk in Het Marathoninterview: 'ik wist echt waar Bin Laden zat'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rob de Wijk in Het Marathoninterview: 'ik wist echt waar Bin Laden zat'

Meer dan tien jaar geleden was het wereldnieuws: de dood van Osama Bin Laden aan de hand van Amerikaanse Navy SEALs. Later bleek dat de Nederlandse Defensiedeskundige Rob de Wijk onderdeel was van de 'inner circle' rondom die operatie en dat hij, naar eigen zeggen, al weken op de hoogte was van Bin Ladens locatie. Die claim kwam echter op veel kritiek te staan; klopt hij zichzelf niet te veel op de borst? In gesprek met Tim de Wit voor Het Marathoninterview legt hij nogmaals uit hoe hij precies betrokken was bij de zogenaamde Operation Neptune Spear, en reageert hij op de vraag of hij niet te veel aan namedropping doet.

Geronimo

Tegenwoordig is hij vooral bekend als columnist bij Trouw en als stem van de podcast Boekestijn en de Wijk, maar Rob de Wijk heeft ook een lange carrière achter de rug als adviseur bij het Ministerie van Defensie en bij de Amerikaanse special forces. En het is in die laatste hoedanigheid dat hij betrokken raakte bij de operatie van Bin Laden: "Ik was voor zoveelste keer in Afghanistan en ik werd meegenomen naar een centrum waar alle inlichtingen bij elkaar kwamen," vertelt De Wijk. "Dat werd gerund door de Amerikanen en de CIA. Dus alles wat er aan inlichtingen was, kwam daar bij elkaar en werd daar besproken."

"Ik herinner me nog goed dat ik dat gebouw binnenkwam, in de buurt van Bahrain Airport, e dat er toen een lijstje werd afgegaan met allerlei codenamen; en daar stond ook Geronimo bij. Ik hoorde die discussies aan, en af en toe werd mij gevraagd wat ik in zou doen. Toen we eenmaal bij Geronimo aankwamen, kwam ik er halverwege achter dat Geronimo een codenaam voor Bin Laden was."

Quote

Ze vertelden me dat ze mij die compound absoluut niet wilden laten zien.

Rob de Wijk

Compound van Bin Laden nagebouwd

De Wijk vertelt ook dat hij er later achter kwam dat, direct achter dat centrum, de compound waarin Bin Laden vermoedelijk verbleef, volledig was nagebouwd voor uitgebreide oefeningen. "Ze vertelden me dat ze mij die compound absoluut niet wilden laten zien, want als er foto’s van zouden worden gemaakt – nou, dat kon echt niet. Bovendien wilde ze niet dat ik zou zien dat er speciale helikopters voor werden gebruikt."

"Ik denk dat de groep die op de hoogte was van de operatie, uit ongeveer tien of vijftien mensen bestond. Meer zal het niet zijn geweest, maar inclusief ondergetekende dus."

Ook in Het Marathoninterview: Rob de Wijk over de jarenlange bezuinigingen op Defensie

Rob de Wijk, wie kent hij niet?

Met enige regelmaat deelt Rob de Wijk een verhaal waarin hij het een en ander hoort van bepaalde hooggeplaatste connecties. En dat is niet altijd zonder kritiek. Ook destijds, toen De Wijk met de wereld deelde dat hij heel dicht op de situation room van de operatie van Bin Laden zat, liet het menig wenkbrauw fronsen. Overdrijft hij deze verhalen niet te veel, en is hij niet te veel bezig met zichzelf op de borst te kloppen?

"Ja, ach, ik ben inmiddels gewend aan die kritiek. Dat is hoe het werkt," reageert De Wijk. "Ik had nu eenmaal niet een hele lage functie bij Defensie, ik ging met de ministers mee. Ik ging met de chef van de defensiestaf mee. Ik kwam over de hele wereld en daar heb ik contacten op gedaan. En als je eenmaal zo’n functie hebt gehad, ook in het buitenland, dan boezemt dat vertrouwen en dan word je overal bij gevraagd. Dat is gewoon het hele punt."

De Wijk vervolgt: "De groepen waar ik nu in zit; ik zit twee keer per week virtueel aan tafel. Daar zitten allemaal generaals, oud-generaals, hoofden van inlichtingendiensten en ministers. Ik doe ook niet aan namedropping, want ik zou zoveel meer namen kunnen noemen die ik niet genoemd heb. Dat is geen namedropping. En ik kan er verder ook niks aan doen dat dit mijn omgeving is. Wat moet ik dan doen? Er niks over zeggen? Mensen vragen er naar. Maar normaal gesproken praat ik er niet over en vertel ik niet waar ik ben geweest. Het is nu gewoon de wereld waarin ik zit, dat is gewoon wat het is."

Rob de Wijk - Het Marathoninterview

Het Marathoninterview

Een traditie sinds 1986: gerenommeerde interviewers en even zo beroemde (of beruchte) gasten laten zich drie uur lang opsluiten in een studio. Om met elkaar te praten over leven, werk en alles dat daaraan voorbij gaat. Verhalen die dichterbij komen dan de waan van de dag ons meestal toelaat. Alle gesprekken zijn terug te luisteren in alle bekende podcastapps.

Welkom in de schatkamer van het lange interview

Het Marathoninterview

Het Marathoninterview

Ster advertentie
Ster advertentie