Buitenland
MAX

De grootste veiligheidsoperatie die Londen ooit heeft meegemaakt

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De grootste veiligheidsoperatie die Londen ooit heeft meegemaakt

Aanstaande maandag, 19 september, is de begrafenis van Queen Elizabeth. De beveiliging van de gebeurtenis is volgens een oud-medewerker van de politie van Londen de grootste veiligheidsoperatie die de stad ooit heeft meegemaakt. Zo zouden er meer maatregelen worden getroffen dan tijdens de Olympische Spelen van 2012. Jermaine Ellenkamp is misdaadverslaggever van RTL Boulevard. Hij is de hele week in Londen om de veiligheidsoperatie te volgen. In Villa VdB vertelt hij over zijn bevindingen.

De veiligheid tijdens de begrafenis van Queen Elizabeth

"Wat je eigenlijk de hele week merkt, is dat er elke dag meer maatregelen bijkomen. Agenten focussen zich ook op de menigtes die ontstaan bij Westminster Hall. Met zulke mensenmassa’s hebben ze nog nooit eerder te maken gehad. Je kan niet iedereen controleren en door veiligheidspoortjes laten lopen", vertelt Ellenkamp. Ook geeft hij aan dat er zo’n 10.000 agenten op straat lopen per dag, en dat een groter deel gewapend is dan normaliter.

Veiligheid en gemak

Het schijnt dat de eerste rij tijdens de begrafenis wel wordt gecontroleerd meldt Ellenkamp. "Er zijn veel extra veiligheidsmedewerkers. Joe Biden neemt zijn eigen auto The Beast mee en daarnaast komen veel staatshoofden met hun eigen beveiliging. Het kan ook zomaar zijn dat ons koningshuis extra mensen om zich heen heeft." Maandag zal er ook rekening worden gehouden met de drukte, er wordt veel moeite gedaan om alles zo rustig mogelijk te laten verlopen. "Zo worden gebieden gecreëerd waar je bijvoorbeeld even naar het toilet kan, waar je kan zitten en waar je even iets kan drinken", vervolgt de misdaadverslaggever.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie