Buitenland
Hoe bedreigt het coronavirus de Afrikaanse landen?
- Nieuws
- Hoe bedreigt het coronavirus de Afrikaanse landen?
Na China werd Europa vorige week door de Wereldgezondheidsorganisatie aangemerkt als epicentrum van het coronavirus. Marit van Lenthe, tropenarts van Artsen zonder Grenzen, maakt zich zorgen over Afrika. "In crisisgebieden in Afrika hebben ze het niet voor het kiezen of ze afstand houden of thuis blijven."
Van Lenthe beaamt dat er nog niet zoveel besmettingen op het continent worden gemeld, maar dat lijkt schijn. "Het is moeilijk om vast te leggen of dat echt zo is. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft de afgelopen dagen gezorgd dat er per land 200 tests zijn. Dat is natuurlijk helemaal niks."
Hoe zit het met het coronavirus in Afrika?
Hulpmaterialen lastig te transporteren
Door de ontwikkelingen neemt de onrust toe, ziet de tropenarts. Dat levert allerlei moeilijkheden op. "Landen beginnen vliegvelden te sluiten, en ook voor ons als Artsen zonder Grenzen is het lastig. We kunnen mensen niet meer landen insturen voor de gebruikelijke noodhulp die we bieden. En nog nijpender: als vliegvelden gaan sluiten kunnen we heel moeilijk noodzakelijke hulpmaterialen de landen in krijgen."
Bovendien staan nu al een hoop hulpmiddelen ongebruikt klaar in Europa. "Veel materialen die wij in crisisgebieden gebruiken, worden altijd via Europa getransporteerd. In grote warenhuizen in Frankrijk en België staat nu dus van alles klaar", verzucht Van Lenthe. Maar door de huidige maatregelen in Europa mag Artsen zonder Grenzen die producten niet naar de projecten in Afrika brengen. Hetzelfde geldt ook voor het personeel, dat komt ook vaak via Europa.
Afstand houden niet altijd mogelijk
Van Lenthe ziet dat er wel voorzorgsmaatregelen en adviezen worden uitgevaardigd door regeringen, maar die zijn niet altijd uit te voeren. "In vluchtelingenkampen en steden die gebukt gaan onder oorlog of andere crises hebben mensen het niet voor het kiezen of ze afstand houden, of thuis blijven. Zij kunnen zich daar heel moeilijk aan aanpassen."
Deze problematiek speelt vooral in gebieden als Zuid-Soedan of Congo. "Dat zijn landen die nu al moeite hebben om hun gezondheidssysteem draaiende te houden. Heel praktisch: er zijn daar geen beademingsplekken."
Meer sterfte aan andere ziekten
Van Lenthe verwacht dat de zorg in Afrika zodanig onder druk komt te staan. "Dat zagen we ook bij de ebola-crisis: de zorg die er is, komt dan stil te liggen. En dan zie je dat er meer mensen aan 'gewone' ziektes als diarree en malaria overlijden, dan aan de epidemie die we aan het bestrijden zijn."
Stax&Toine
Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.
Ster advertentie
Ster advertentie
Gerelateerd
EenVandaagAVROTROS
Nog steeds weinig bekend over behandeling voor kinderen met long covidNieuws en CoNOS/NTR
Epidemioloog niet eens met visie van Kuipers: 'De grote lijnen moeten vanuit de overheid komen'dr Kelder en CoAVROTROS
Oók fitboys en -girls kunnen goed ziek worden van coronaEenVandaagAVROTROS
Hoop voor longcovidpatiënten? Bloedstolsels mogelijke verklaring voor klachten