Buitenland
VPRO

Hoe gaat Erdogans nieuwe Turkije eruitzien?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe gaat Erdogans nieuwe Turkije eruitzien?

Na een zenuwslopende campagne en twee stemrondes is Erdogan opnieuw gekozen als president van Turkije. Hij behaalde 52 procent van de stemmen, de oppositie bleef steken op 48 procent. Wat betekent dit voor het land? En hoe moet de Europese Unie zich tot Erdogan verhouden? PvdA-parlementariër en voormalig-rapporteur Turkije voor het Europees Parlement Kati Piri en journalist en Turkoloog Zehra Kaya duiden het in Bureau Buitenland.

Büro Türkiye #8: Erdogans nieuwe Turkije

Klap voor oppositie

De oppositie maakte niet eerder zoveel kans om Erdogan te verslaan. Turkije kampt naast enorme inflatie ook met de nasleep van de aardbeving, vertelt Zehra Kaya. "De oppositie presenteerde de hele campagne als de laatste afslag voor de tunnel. Oppositiestemmers zijn hun hoop verloren. Toch zijn er ook positieve geluiden over Kilicdaroglu, zijn campagne wordt geprezen."

Bij de verkiezingen was geen sprake van een gelijk speelveld voor kandidaten, benadrukt PvdA-Kamerlid Kati Piri. "De aanloop naar de verkiezingen verliep oneerlijk. Vrienden in Turkije ervaren de uitslag dan ook als een enorme klap. De verkiezingen tonen aan hoe sterk het land is gepolariseerd. Verdere autrocratisering van het land is te verwachten."

EU-verhouding

De relatie met de Europese Unie was heel anders geworden als de oppositie het voor het zeggen kreeg, stelt Piri. "De Turkse oppositie zegt de mensenrechten in het land te willen verbeteren. Ook zou het economisch beleid een stuk rationeler geworden. En ook politieke gevangenen zouden beter af zijn geweest", vertelt de oud-rapporteur Turkije. Volgens Piri moet de EU zich afvragen wat Europa kan doen voor de 48 procent van de kiezers die niet op Erdogan hebben gestemd en Westerse waarden aanhangen. "Als politieke druk niet werkt, kan Brussel de economische druk opvoeren. Immers is de Turkse economie nog altijd sterk afhankelijk van het buitenland."

Het wordt een lastige opgave voor Erdogan om de economie weer op rit te krijgen, zegt ook Kaya. "De afgelopen jaren is het hem niet gelukt om de economie te herstellen. Als de economische situatie niet verbetert heeft Erdogan een groot probleem. Mogelijk kan dit tot vervroegde verkiezingen leiden."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie