Buitenland
NOS

Wordt Jimmy Hoffa dan eindelijk gevonden?

foto: Pointerfoto: Pointer
  1. Nieuwschevron right
  2. Wordt Jimmy Hoffa dan eindelijk gevonden?

In 1975 raakte Jimmy Riddle Hoffa vermist. De beroemde voormalige vakbondsleider was voor het laatst gezien op een parkeerplaats. Sindsdien is hij van de aardbodem verdwenen. Misschien tot nu toe.

Waar is Jimmy Hoffa gebleven?

“Het heeft niet de allure die het mysterie van de moord op John F. Kennedy had, maar dit komt echt wel op de tweede plaats”, vertelt James Kennedy in NOS Met het Oog op Morgen. Hij is historicus aan de Universiteit Utrecht. Hij is geboren in Amerika en heeft informatie over de zaak altijd gevolgd. “Ik denk dat iedereen wil weten wat er gebeurd is.”

Vakbondsleider

Jimmy Hoffa was in de jaren '30 en '40 van de vorige eeuw een vakbondsleider van de ‘Teamsters Union’. Onder zijn leiding breidde de vakbond enorm uit. “De enige manier waarop hij dacht dit te kunnen doen, was om een bondgenootschap aan te gaan met de maffia”, vertelt Kennedy.

Omdat hij banden had met de criminele onderwereld van de Verenigde staten, werd hij vervolgd door de autoriteiten. “Het is hen gelukt om hem ook uiteindelijk een aantal jaren de gevangenis in te sturen.” Na zijn vrijlating raakte Hoffa zoek. Het gerucht ging rond dat de maffia hem om heeft laten leggen, omdat ze dachten dat de voormalige vakbondsleider gepraat had met de politie over de maffia.

FBI

Nu anno 2021 denkt de FBI een doorbraak te hebben gemaakt in de ‘cold case’. Ze zijn op een hele specifieke plaats gaan zoeken naar stoffelijke resten van Hoffa. “Dat ligt ver van de plek waar hij vermoedelijk vermoord is.” De vakbondsleider is hoogstwaarschijnlijk vermoord bij de plaats waar hij voor het laatst levend is gezien. In de buurt van een parkeerplaats in Michigan.

De FBI was op zoek naar stoffelijke resten enkele kilometers ten westen van New York City. Zijn lichaam is vermoedelijk door een vrachtwagen daar naar toe vervoerd. “Ze hebben ook echt een tip gehad over die plek. Ze hebben concrete specifieke aanwijzingen van een, inmiddels, overleden persoon.”

Tip

Volgens de mensen die betrokken zijn bij de zaak voelt deze tip anders dan tips in het verleden. “Ze kregen in 1975 ook al een tip dat zijn lichaam daar ergens in de buurt zou liggen. Nu in 2021 zijn er specifiekere details.” Deze details zouden precies aan moeten geven waar de stoffelijke resten van Jimmy Hoffa liggen.

Betekenis

Als het lichaam van de vakbondsleider wordt gevonden heeft dat volgens Kennedy geen grote gevolgen voor het Amerikaanse rechtssysteem. “Er wordt niemand vervolgd en we zijn ook niet dichterbij rechtvaardigheid. We hebben wel een beter idee van wat er gebeurd is.”

Voor Kennedy zou dit de zaak voor hem afsluiten. “Het heeft mij altijd een beetje gefrustreerd dat we daar maar niet achter konden komen. Ondanks allerlei pogingen om hem te vinden.”

OOG Jimmy Hoffa

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie