Buitenland
KRO-NCRV

Wat drijft huurlingen naar een vreemde oorlog? 'Je moet het niet doen omdat je vrouw is weggelopen'

  1. Nieuwschevron right
  2. Wat drijft huurlingen naar een vreemde oorlog? 'Je moet het niet doen omdat je vrouw is weggelopen'

Naar verluidt hebben tientallen Nederlanders zich aangemeld om mee te vechten aan de zijde van Oekraïne. Rende van de Kamp streed zelf als huurling mee in verschillende oorlogen en was in dienst van het Franse Vreemdelingenlegioen. Wij vroegen hem bij Spraakmakers wat mensen drijft mee te vechten in een 'vreemde' oorlog.

Grote oorlog

Wanneer mensen Rende van de Kamp vragen of ze naar Oekraïne moeten gaan om mee te vechten, is hij duidelijk: "Dat moet je niet doen." Sinds vorige week kreeg hij meerdere telefoontjes van mannen die wilde meevechten tegen de Russen. "Ik denk dat het onverstandig is omdat het een hele grote oorlog is waarin propaganda een rol speelt."

Daarbij denkt Van de Kamp, die zelf opgeleid is in dienst van het Nederlandse leger, dat het onverstandig is om zonder militaire training naar een conflictgebied te gaan. Ook twijfelt hij bij de vrijwilligers aan de motieven voor vertrek. "Je moet het besluit niet nemen omdat je vrouw is weggelopen of je bedrijf net failliet is gegaan."

Ontevreden over het leven

Toch vertrok Van de Kamp – na het Nederlandse leger - zelf ook ooit als huurling en voerde hij operaties uit in onder andere Libanon, Djibouti, Tsjaad, de Centraal Afrikaanse Republiek en Bosnië. Hij schopte het zelfs tot opleider bij het Franse Vreemdelingenlegioen en schreef later meerdere boeken over dit onderwerp.

Volgens Van de Kamp zijn het vooral mensen die ontevreden zijn over hun leven in Nederland die willen meevechten. Dit gevoel van ontevredenheid in combinatie met de beelden die ze op het nieuws zien, maakt dat mensen willen helpen. "Maar mensen helpen kun je ook vanuit hier doen", zegt Van de Kamp.

Daarbij denkt hij dat ongetrainde burgers alleen maar in de weg lopen op het slagveld. "Als je geen militaire opleiding hebt heb je niks te zoeken in zo’n conflict. Dan loop je daar alleen maar in de weg."

20.000 vrijwilligers

Onlangs werd er vanuit Oekraïne opgeroepen je aan te melden voor de strijd daar. De minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne maakte zondag bekend dat het om bijna 20.000 vrijwilligers uit 52 landen zou gaan.

Volgens Van de Kamp is dat onrealistisch. "Ik denk dat die cijfers niet kloppen. Van de 200 Nederlanders die zich opgegeven zouden hebben, ken ik er één en die gaat er niet naartoe. De andere Nederlander was een journalist."

'Het valt altijd tegen'

Uit ervaring weet Van de Kamp dat er door alle media-aandacht een beeld ontstaat dat iedereen er naartoe wil. "Deze figuren zie je op radio en televisie, maar uiteindelijk zie je in het veld veel minder mensen." Toen Van de Kamp zelf meevocht in Kroatië en als huurling in een loopgraaf lag, hoopte hij dat de aangekondigde buitenlandse strijders zouden komen. "We hebben er geen gezien, het valt altijd tegen."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie