Buitenland
VPRO

'De ijzeren greep van Beijing wordt steeds benauwder'

foto: Anthony Wallac AFPfoto: Anthony Wallac AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De ijzeren greep van Beijing wordt steeds benauwder'

Hongkong dreigt steeds meer vrijheden te verliezen. Want, wie zich niet naar de koers uit Beijing voegt, ervaart daarvan nu direct de gevolgen. "De ijzeren greep van Beijing wordt steeds benauwder", vertelt Kathleen Ferrier in Bureau Buitenland.

Video niet beschikbaar

De Britse journalist Victor Mallet, die al jaren in de voormalige Britse kroonkolonie woont, kreeg opeens geen nieuw visum. Volgens critici als straf omdat hij een podium bood aan een politieke partij die onafhankelijkheid nastreeft. Eerder deze maand werd deze partij door China verboden. Een tweede veel grotere partij lijkt hetzelfde lot te wachten.

De kip doden om de apen te waarschuwen

Ferrier: "Beijing geeft een duidelijk signaal naar politieke bewegingen, expats en journalisten in Hongkong. President Xi stelt een rode lijn, en die mag niet worden overschreden. Zoals dat in het Chinees gezegd wordt: de kip doden om de apen te waarschuwen." De autoriteiten treden nu hard op in de hoop andere partijen in het gareel te houden.

Het voormalige CDA-fractielid heeft in de vijf jaar tijd dat ze in Hongkong woonde veel zien veranderen. Er is volgens haar een duidelijke verschuiving te zien van die rode lijn. Hongkong is van een economische scheiding tussen oost en west veranderd in een politiek scharnierpunt: "Met aan de ene kant een autoritair Chinees regime en aan de andere kant westerse liberale economieën."

Quote

We moeten onze ogen openen voor wat er in China gebeurt. Dit stopt niet bij Hongkong.

Kathleen Ferrier

Een voorbode van oprukkend China

Ferrier ziet Hongkong als een voorbode van een oprukkend China met een messcherpe macht: "Dit stopt niet bij Hongkong, ze gaan naar Europa, naar Afrika. Maar we zien dat niet. We moeten hier onze ogen openen voor wat er in China gebeurt", zegt Ferrier.

Hongkong in het gareel?

Ster advertentie
Ster advertentie