Buitenland
VPRO

Spanje opnieuw in de greep van financieel schandaal

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Spanje opnieuw in de greep van financieel schandaal

Een nieuw financieel schandaal heeft Spanje in haar greep. Met deze keer de partner van de regionale premier van Madrid in de hoofdrol. "Het gaat om fraude door de partner van de president van Madrid, Isabel Díaz Ayuso", vertelt Spanje-watcher Laura Boog Posada in Bureau Buitenland.

Buitenland Uitgelicht: Spanje

Ayuso is niet zomaar een politica, maar momenteel één van de meest invloedrijke politici in Spanje, legt Boog Posada uit. "De 45-jarige politica is razend populair bij de achterban van de rechts-conservatieve partij el Partido Popular. Tot haar partner in het vizier kwam van het OM voor één van de grootste fraudeschandalen in Spanje."

Nul werknemers, een laptop en een Porsche

Het begon allemaal bij de explosieve groei van de inkomsten van haar partner Alberto Amador tijdens de pandemie. "Zijn bedrijf maakte in twee jaar een omzet van bijna 4 miljoen, terwijl Amador slechts een kleine 8.500 euro had gedeclareerd aan de Belastingdienst. Dat viel op", vertelt Boog Posada. "Al helemaal gezien het een klein bedrijf was, zonder werknemers, met één laptop en een Porsche."

"Het OM kreeg argwaan, en terecht. In totaal blijkt Amador maar liefst 350.000 euro aan belasting te hebben ontdoken. De belangrijkste inkomstenbron van het bedrijf bleek een commissie voor het bemiddelen bij een contract voor de levering van maskers en handschoenen in het kader van de pandemie."

"Dat is erg wrang", zegt de Spanje-watcher. "Vooral als je beseft dat de coronapandemie in Madrid een uiterst zwarte bladzijde is. Het ziekenhuispersoneel had daar een ernstig tekort aan materiaal. Dat dan de partner van de president van Madrid heeft gefraudeerd op inkomsten die hij uit die noodsituatie heeft gehaald, is dubbel pijnlijk.”

De grote misser

Maar waar het pas echt fout ging, was bij de reactie van de politica Ayuso op de aantijgingen, vertelt Boog Posada. "Ze wuifde de beschuldigingen direct weg en beweerde dat de belastingdienst haar man juist veel geld schuldig was."

"Blijkbaar wist ze niet dat er ondertussen al een maand eerder een mail vanuit het advocatenkantoor dat haar partner verdedigde was gestuurd, waarin hij de fraude bekende en vertelde bereid te zijn het bedrag te betalen. Een dag na haar statement kwam die bekentenis naar boven. Haar geloofwaardigheid is daardoor flink aangetast. Als je meeneemt dat Isabel Ayuso ooit politieke communicatie heeft gestudeerd, is dit toch wel echt een misser", vertelt Boog Posada.

Aanslag Moskou dreunt na in Oekraïne & Grootschalig verzet in Myanmar - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie