Buitenland

Hoe fietsen uit Nederland nu Barcelona veroveren

VPRO
foto: Carlijn Teevenfoto: Carlijn Teeven
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe fietsen uit Nederland nu Barcelona veroveren

Vlak naast de drukke Ramblas in Barcelona heeft de Spaanse Ramiro Sobral een kleine fietsenwinkel. Onlangs deed hij een grote investering: hij kocht 315 fietsen op uit Nederland. "Veel van die fietsen zijn enorm verwaarloosd en die repareer ik allemaal zelf. Daarna verkoop ik ze hier in mijn winkel", vertelt Sobral.

Corona-uitbraak

Ondanks de onzekere financiƫle situatie is de Spanjaard blij dat hij de investering deed. En dat is zo gek nog niet, want sinds de corona-uitbraak is fietsen in Spanje populairder dan ooit. "De vraag is echt explosief omhooggeschoten", vertelt hij. "Vooral toen we vlak na de lockdown weer opengingen, was het heel erg druk."

In de volle winkel van Sobral legt een klant aan correspondent Carlijn Teeven uit waarom ook zij juist nu een nieuwe fiets zoekt. "Ik wil het openbaar vervoer zoveel mogelijk vermijden. Ik heb al een mountainbike, maar fiets nu ook steeds meer in de stad. Want ik ben bang om anderen te besmetten in de bus." Veel inwoners van Barcelona denken daar hetzelfde over en dus rijden er hier steeds meer Nederlandse fietsen door de straten.

Correspondent Carlijn Teeven sprak met Sobral en zijn klanten, en maakte een reportage voor Bureau Buitenland.

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie