Buitenland
WNL

Nederlands-Braziliaans parlementslid in Brazilië: 'Bestorming van parlement is reactie op besluiten hooggerechtshof'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlands-Braziliaans parlementslid in Brazilië: 'Bestorming van parlement is reactie op besluiten hooggerechtshof'

Duizenden aanhangers van oud-president Bolsonaro vielen gisteren het parlementsgebouw, het hooggerechtshof en het presidentieel paleis binnen in de Braziliaanse hoofdstad. Volgens parlementariër Marcel van Hattem, een Braziliaan met Nederlandse voorouders, is de bestorming van federale gebouwen in Brasilia een reactie op acties van het hooggerechtshof. "Geweld is een consequentie voor een land als burgers instituties niet meer vertrouwen."

De Nederlandse-Braziliaanse van Hattem werd in 2018 gekozen tot lid van het Braziliaanse Huis van Afgevaardigden. Het parlementslid heeft begrip voor Brazilianen die gisteren rondom het plein in Brasilia hebben willen protesteren tegen het overheidsbeleid. "Demonstreren tot aan het parlement valt onder vrijheid van meningsuiting." Wel veroordeelt van Hattem het geweld bij de bestorming van de federale overheidsgebouwen. "In een democratie wil je geen geweld hebben."

Tegelijkertijd stelt de conservatief-liberale parlementariër dat het geweld een reactie is op het optreden van de overheid. Van Hattem, die de rechtse hervormingspartij NOVO vertegenwoordigt, spreekt zich uit tegen 'censuur' door het hooggerechtshof, dat op de hand van de Braziliaanse president Lula zou zijn. Zo heeft het Braziliaanse hooggerechtshof socialmedia-accounts van congresleden die Bolsonaro steunen geblokkeerd.

Vrede

Van Hattem: "Ik ben bedreigd met boetes van vierduizend euro per dag als ik mij uitspreek tegen justitie terwijl ik juist een voorstander ben van de rechtstaat." Hij wil met een parlementaire onderzoekscommissie het vermeende machtsmisbruik van het hooggerechtshof tegen Bolsonaro-aanhangers onderzoeken. De oppositieleider zegt daarmee geen olie op het vuur te gooien. "Ik hoop dat alles in vrede georganiseerd kan worden."

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie