Buitenland
VPRO

Artsen tussen de ratten in Venezuela - en ten einde raad

foto: Efraim Vegasfoto: Efraim Vegas
  1. Nieuwschevron right
  2. Artsen tussen de ratten in Venezuela - en ten einde raad

Ziekenhuizen zonder water, operaties in het donker, ratten in de operatiekamer: Venezolaanse artsen zijn ten einde raad. Patiënten sterven onder hun handen en wie de ellende bekend maakt, wordt bedreigd en loopt kans te worden ontslagen of gearresteerd.

Dat zegt de de 31-jarige Venezolaanse arts Efraim Vegas tegen Bureau Buitenland-verslaggever Edwin Koopman. Vegas is deze week te gast bij filmfestival Movies that Matter. Een van de films Alles gaat goed gaat over de erbarmelijke omstandigheden waaronder de artsen in Venezuela moeten werken.

"Wie er wat van zegt wordt bedreigd of opgepakt", zegt Vegas. Reden voor hem om niet meer terug te keren naar zijn land. "Om te kunnen werken, maar ook om mijn collega’s in Venezuela een stem te geven."

Artsen tussen de ratten in Venezuela

'De helft van mijn patiënten is overleden, de rest het land uit gevlucht'

Eerder belde Bureau Buitenland-collega Bas Tooms met Jacobus de Waard, een Nederlandse arts in Caracas.

Vanwege de economische malaise wordt Venezuela geteisterd door voedseltekorten en gezondheidscrises. De lokale munteenheid, de bolivar, is niets meer waard. Mensen vluchten massaal het land uit: naar buurlanden Colombia, Brazilië, Ecuador en Peru.Maar de Nederlandse arts De Waard ontvlucht de ellende niet. Hij blijft en runt al jaren een hospitaal in de hoofdstad Caracas, ondanks dat hij steeds minder kan betekenen voor zijn patiënten.

'Venezuela exporteert geen olie meer, maar ziektes'

Ster advertentie
Ster advertentie