Naar homepage
Buitenland

Ian Buruma: 'Nog vier jaar Trump kan leiden tot chaos en geweld'
VPRO

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ian Buruma: 'Nog vier jaar Trump kan leiden tot chaos en geweld'

Volgende week gaan de Amerikanen naar de stembus, wordt het Biden of wordt het Trump? Historicus en essayist Ian Buruma houdt zijn adem in ieder geval vast, maar is zijn vertrouwen in de Verenigde Staten inmiddels al verloren. En dat ligt echt niet alleen aan deze verkiezingen, "het begon eigenlijk al bij de Irak-oorlog."

"Lange tijd bekeek ik Amerika door een soort roze bril, maar die is in de afgelopen jaren steeds minder roze geworden" vertelt Buruma. "Ik dacht lang: waar het ook misgaat, in de Verenigde Staten blijft de democratie altijd overeind. Die illusie ben ik inmiddels kwijt. Vooral die onbezonnen Irak-oorlog heeft mij cynisch gemaakt. Onder het mom van vrijheid en democratie richtten de Amerikanen een catastrofe aan." Voor Buruma is Amerika is al lang niet meer de kruisvaarder van de democratie die het ooit leek.

Maar ook een blik op de mogelijke toekomst baart Buruma zorgen, "bij nog vier jaar Trump, vrees ik voor een verdere uitholling van de democratie. Ik ben echt bang voor chaos en geweld. Hij heeft al vaker gesuggereerd de uitkomst van de verkiezingen niet zomaar te accepteren, als dat gebeurt is de regering niet legitiem. En zonder legitimiteit bestaat er gewoon geen democratie." Maar ook als Joe Biden volgende week wint, blijft Buruma sceptisch over de toekomst. "Biden moet dan heel snel iets gaan doen aan het haperende democratische systeem, maar dat is nog best lastig. Want hij kan weinig doen zonder meerderheid in de Senaat."

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie