Buitenland
VPRO

Bolsonaro bagatelliseert coronavirus-uitbraak, tot woede van de Brazilianen

foto: Sergio Lima AFPfoto: Sergio Lima AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bolsonaro bagatelliseert coronavirus-uitbraak, tot woede van de Brazilianen

De Braziliaanse president Bolsonaro verliest steeds meer steun onder de bevolking. Hij bagatelliseert de coronavirus-uitbraak, terwijl het ergste nog moet komen in zijn land.

Elke avond is de president nu mikpunt van een groot potten- en pannenprotest. Ook in de strandwijk Copacabana in Rio de Janeiro waar correspondent Nina Jurna woont. "Elke dag lijkt het protest groter. Iedereen roept "Fora Bolsonaro, weg met Bolsonaro!", vertelt Jurna in Bureau Buitenland.

Bolsonaro vindt ophef over corona hysterie

Bagatelliseren

Dat is opvallend, want in haar wijk stemde de helft van de inwoners op de president bij de verkiezingen. "Vooral de middenklasse en hogere klasse keren zich nu tegen hem omdat hij de uitbraak bagatelliseert."

Bolsonaro vindt dat de gouverneurs van de deelstaten veel te strenge quarantainemaatregelen doorvoeren en zo de economie onnodig schaden. "Hij vindt dat scholen weer open moeten kunnen, omdat de slachtoffers meestal ouder dan zestig zijn." Het normale leven moet volgens de president weer worden opgepakt.

Stilte voor de storm

Terwijl het ergste nog moet komen in Brazilië. "Dit is de stilte voor de storm", zegt Jurna. "Zelfs Bolsonaro’s eigen minister van gezondheidszorg waarschuwt dat het zorgsysteem dit niet aan zal kunnen. De komende weken worden cruciaal."

Ook voor de bevolking die in de arme wijken dicht op elkaar woont met slechte sanitaire voorzieningen. Zij wordt ook het hardst geraakt door de quarantainemaatregelen. "Die mensen werken bijvoorbeeld als straatverkoper of als huishoudster bij rijke families en krijgen normaal gesproken contant betaald", vertelt Jurna,"als die mensen straks niet meer kunnen eten kan dat heel erg uit de hand lopen."

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie