Naar homepage
Buitenland

Kan Pakistan een populair vakantieland worden?
VPRO

foto: Wilma van der Matenfoto: Wilma van der Maten
  1. Nieuwschevron right
  2. Kan Pakistan een populair vakantieland worden?

Correspondent Wilma van der Maten onderzoekt voor Bureau Buitenland, in Peshawar, of de grote droom van president Imran Khan werkelijkheid kan worden: meer toeristen naar Pakistan.

In de oude Pakistaanse stad Peshawar staan de eeuwenoude boeddhistische kloosters, soefi-graven en hindoetempels kriskras door elkaar. In het land leefden lang geleden mensen met verschillende religies vredig samen.

Tot de aanslagen van 9/11 was er zelfs sprake van booming religieus toerisme: vanuit verschillende plekken in de wereld kwamen bijvoorbeeld veel boeddhisten naar Pakistan om daar hun geloof te praktiseren.

Potentieel vakantieland?

Dat ziet de Pakistaanse premier Imran Khan maar al te graag weer. Religieus toerisme brengt geld in het laatje, en met al die prachtige oude bouwwerken leent Pakistan zich goed als potentieel populaire vakantiebestemming.

Maar gaat dat wel zo gemakkelijk? In het land is de islam de staatsgodsdienst; gebedshuizen en tempels van ‘ongelovigen’ werden jarenlang getroffen door zelfmoordaanslagen. Correspondent Wilma van der Maten loopt door Peshawar en ziet dat de verschillende religies lang niet zo tolerant met elkaar zijn als misschien ooit het geval was.

29 87956a4a4e biddende monniken uit zuid korea
Wilma van der Maten
29 98c6f6f01f oud boeddhistische kloorster in mardan
Wilma van der Maten
Ster advertentie
Ster advertentie