Buitenland
NOS

Steekpartij en brandstichting in Tokio

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Steekpartij en brandstichting in Tokio

In een forensentrein in Tokio heeft een man meerdere passagiers neergestoken, meldt de Japanse politie. Daarna stak hij een treinstel in brand. Volgens de Japanse zender NHK zijn er 17 gewonden gevallen.

Man steekt mensen neer en sticht brand in Tokio

“hij was van plan om mensen te vermoorden en de doodstraf te krijgen”, vertelt Japan-correspondent Anoma van der Veere in het NOS Radio 1 Journaal. Volgens getuigen was de man verkleed als de Joker, de schurk uit de Batman-strips en -films. “Hij was ook geïnspireerd door de Joker.”

Incident

Er is nog veel onbekend over het incident. Het incident vond rond 20.00 uur lokale tijd plaats. Op dat moment waren veel Japanners op weg naar het centrum van de stad voor Halloweenfeesten. De treinverbinding is een van de belangrijkste spoorlijnen van Tokio. “Hij zou een mes hebben rondgezwaaid en aanstekervloeistof hebben rondgegooid. Hij heeft ook een paar stoelen in brand gestoken.” De trein maakte een noodstop op een station waar het normaal gesproken niet stopt, zodat de reizigers konden worden geëvacueerd.

Een van de slachtoffers is een 71-jarige man, die is in zijn borst gestoken door de dader. De man ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Dader

De dader wilde met het doden van mensen ervoor zorgen dat hij de doodstraf zou krijgen. Nog niemand is overleden door de aanval. “Hij vertelde tegen de politie dat hij best wel is teleurgesteld , omdat het niet gelukt is.”

Reactie

Dit is niet de eerste keer dat zo’n incident plaatsvindt in Japan in een korte tijd. Volgens van der Veere worden de mensen steeds banger voor een incident in het openbaar vervoer. “In augustus vorig jaar waren er tien mensen verwond in de trein. De dader wilde toen vrouwen doodsteken die er blij uitzagen.” In 1995 had een sekte een terroristische aanslag geplaagd in de metro, waarbij sarin gas werd verspreid. Er vielen tientallen doden vielen en duizenden gewonden. “Wat je ziet is dat veel mensen zeggen dat ze zich steeds minder veilig voelen.”

Veiligheid

Als gevolg van het onveilige gevoel bij het publiek wordt de veiligheid opgeschroefd. “Je mag niet meer met scherpe messen rondlopen. Er loopt beveiliging bij de metro’s.” Door de drukte door Halloween en de nationale verkiezing was er meer speling met de veiligheid.

RJN tokio

Ster advertentie
Ster advertentie