Buitenland
KRO-NCRV

VN-gezant Hennis: 'Druk blijven houden op IS'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VN-gezant Hennis: 'Druk blijven houden op IS'

"Niet denken dat de strijd tegen IS al gestreden is, want dat is niet zo”, zegt VN-gezant Jeanine Hennis-Plasschaert vanuit Bagdad in het radioprogramma 1op1. "Blijvende druk op IS is van belang, daar helpt een stand-off tussen Iran en de VS niet bij."

Van opluchting is bij Hennis dan ook geen sprake, toen Trump woensdagavond in een toespraak zei af te zien van verdere geweldsescalatie. "De kou is nog niet uit de lucht. Er is vrees voor bijvoorbeeld milities hier, die zich verbonden voelen met Iran."

VN-gezant Hennis: ‘Druk blijven houden op IS’

In de nacht van woensdag op donderdag raakten twee raketten de groene zone in Bagdad, waar ook Hennis woont en werkt. "Ik lag net te slapen toen het alarm af ging. dan ga je je bed uit, ver weg van ramen en deuren. Daarna slaap je door de adrenaline niet meer."

'Vertrekken is geen optie'

"Vertrekken is geen optie, want ik ben het hoofd van deze missie. Ik zou de laatste zijn die hier vertrekt", zegt Hennis. Haar eigen veiligheid noemt ze ‘fragiel’, vanuit Den Haag wordt haar vooral ‘veel sterkte gewenst.’

Momenteel ligt de internationale missie tegen IS stil, vanwege de opgelopen spanningen. Ze hoopt dat – zodra het veilig en mogelijk is – de strijd weer wordt opgepakt. "Ik zie graag dat de druk op IS aanhoudt, en dat betekent dat de missie niet te lang kan worden stilgelegd. Maar dat is niet aan mij", zegt Hennis.

Ster advertentie
Ster advertentie