Buitenland
EO

'PSV-spelers die hun frustratie uiten over het conflict in Israël, dat moet gewoon kunnen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'PSV-spelers die hun frustratie uiten over het conflict in Israël, dat moet gewoon kunnen'

Vanuit Gaza zijn honderden raketten afgevuurd op Israël en Israël heeft luchtaanvallen uitgevoerd op Gaza. Aan Palestijnse kant vielen zeker vijftig doden, aan Israëlische kant zes. Het conflict escaleert steeds verder en heeft ook de voetbalwereld bereikt. Stephan van Baarle, kamerlid bij DENK, vindt het logisch dat spelers van PSV zich hebben uitgesproken over het conflict, zegt hij in Dit is de Dag. "Je kunt niet verwachten dat spelers wegkijken bij mensenrechtenschendingen."

Van Baarle was te gast in Dit is de Dag samen met journalist Bart Schut van het Nieuws Israëlitisch Weekblad (NIW).

Terwijl het conflict tussen Israël en de Palestijnen verder escaleert, roept de situatie ook op het internationale toneel veel reactie op. Zo betoogden honderden mensen in New York voor het lot van de Palestijnen en werd er bij de ambassade van Israël in Den Haag gedemonstreerd tegen het geweld in Gaza.

Het conflict heeft ondertussen ook voor verdeeldheid in de voetbalwereld gezorgd. Zo betuigt Eran Zahavi, de Israëlische spits van PSV, steun aan Israël, en Mohamed Ihattaren zou een tekst op Instagram hebben gedeeld waarin hij zijn steun uitspreekt aan de Palestijnen.

Van Baarle vindt dat laatste niet meer dan logisch: "Je kunt niet verwachten dat voetbalspelers wegkijken bij mensenrechtenschendingen." Schut vindt deze uitingen niet veel zeggen: "Niet iedereen is even geïnformeerd en objectief." Daarnaast leidt dit nieuws af van wat er echt gaande is, vervolgt hij. "We hebben te maken met de terreurorganisatie Hamas, zij schieten raketten af met als doel: het raken van zoveel mogelijk burgers, ook Arabische burgers."

Verantwoordelijkheid

Volgens Van Baarle ligt er een grote verantwoordelijkheid bij Europa bij het oplossen van dit conflict. "Ik vind dat Nederland de Palestijnse staat moet erkennen zodat er gelijkwaardigheid tussen Israëliërs en Palestijnen ontstaat." Schut ziet daar niets in. "Nederland moet zoveel mogelijk proberen achter de schermen invloed uit te oefenen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie