Buitenland

Wat we kunnen leren van de 'succesvolle evacuaties' van de Verenigde Staten uit Afghanistan

AVROTROS
foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat we kunnen leren van de 'succesvolle evacuaties' van de Verenigde Staten uit Afghanistan

"The extraordinary success of this mission was due to the incredible skill and selfless courage of the United States military and our diplomats", aldus de Amerikaanse president Joe Biden gisteren in zijn speech. Hoe moeten we de evacuaties uit Afghanistan zien? Vijf vragen stellen we aan Victor Pak, Amerikadeskundige en journalist bij Elsevier Weekblad.

1. Hoe succesvol was deze evacuatie?

Toen president Joe Biden aankondigde de troepen uit Afghanistan te halen, kreeg hij vanuit ongeveer alle hoeken kritiek. “Ze hebben niet alle mensen weten terug te halen", legt Pak uit, "Maar het is ook geen ramp geweest."

"Die aanslag op de vlieghaven van Kabul was een domper", geeft Pak toe, "Maar voor de rest is het redelijk volgens plan gegaan. Door de luchtbrug hebben ze zo’n 98 procent kunnen ophalen, vanuit Amerikaans perspectief is dat inderdaad een succes."

2. Loopt dit in lijn met zijn politieke beleid?

We konden het al zien aankomen, aldus de Amerika-kenner. "Biden trekt de lijn door die door Trump werd geschetst: America First", vertelt Pak, "De VS moet aan zichzelf denken, en zal moeten werken aan de infrastructuur bijvoorbeeld. Daar heeft Biden zijn presidentschap mee gewonnen."

"Daarnaast doet hij, wat hij tien jaar geleden al vond", gaat Pak verder, "Toen hij de vice-president was van Barack Obama vond hij die al vredesmissies verschrikkelijk." Dus heel verrassend is dit niet.

3. Hoe valt dit te rijmen met de Nederlandse evacuaties? Zijn die ook een succes te noemen?

"Biden doet alsof hij voorbereid was, maar volgens mij was niemand dat. Nederland heeft veel meer moeite gedaan om hun mensen terug te halen. Sinds de Taliban de macht heeft in Afhanistan is het chaos, maar de Amerikanen hebben nog een heel leger om op terug te kunnen vallen. Voor ons is dat anders."

Ook valt het Pak op dat Europa tekort schiet bij zo'n gebeurtenis. "We zijn enorm afhankelijk van de VS, ik vind dat pijnlijk om te zien."

4. Kaag zegt dat ze denkt dat de taliban zich aan hun woord houdt. Geloof jij dat ook?

"Ik denk dat ze dat wel moet zeggen. De taliban komt al terug op hun beloftes. Ze perken de mate van persvrijheid in, vrouwelijke journalisten worden bedreigd, gratie verlenen doen ze ook niet… Dus ik snap dat ze dat zegt, maar ik vind het twijfelachtig."

5. Wat verwacht je de komende weken van de onderhandelingen?

Pak heeft daar weinig vertrouwen. "De Taliban moet nu een regering opzetten in een ontzettend verdeeld land. Daarnaast veranderen ze dus vaak van standpunt. Dus we kunnen wel praten en hopen. Maar het gaat een heel lastig verhaal worden."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie