Buitenland
NOSNTR

Kees heeft een landbouwbedrijf in Oekraïne: 'De laatste weken wordt de spanning opgevoerd'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kees heeft een landbouwbedrijf in Oekraïne: 'De laatste weken wordt de spanning opgevoerd'

Ambassades van Canada, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk besluiten om personeel en families terug te halen, terwijl in Nederland de vraag ontstaat wat we doen als Oekraïne binnengevallen wordt en in Europa een tekort aan gas ontstaat. Maar voor Kees Huizinga komt de discussie een stuk dichter bij huis. Hij woont en werkt al twintig jaar in Oekraïne.

Zo'n twintig jaar geleden trok hij naar het land om een landbouwbedrijf op te zetten. "Toen kon je het land voor een appel en een ei pachten. Nu zit er op elke hectare concurrentie. Dat is natuurlijk positief. De productie is ook enorm gestegen. Dat is super."

Bekijk hier het hele gesprek met Kees Huizinga

Video niet beschikbaar

Zijn bedrijf is inmiddels behoorlijk gegroeid. Hij is eigenaar van 15.000 hectare grond - een enorme hoeveelheid vergeleken met Nederlandse begrippen. Hoewel hij niet bang is voor zichzelf, maakt hij zich wel zorgen voor zijn bedrijf en het land. "Als de situatie instabiel wordt, heeft iedereen daaar last van."

Hamsteren

Toch is de situatie nog niet zo als ongeveer acht jaar geleden, toen Rusland de Krim annexeerde en in Oost-Oekraïne binnenviel. "Nu is het nog niet zo dat iedereen aan het hamsteren is, zoals toen. We leven al bijna acht jaar met die druk van Rusland. Maar de laatste weken wordt de spanning wel opgevoerd."

Voor de zekerheid haalt hij daarom een deel van zijn geld van de bank. "Je bereidt je voor op devaluatie van de munt. Tarwe in de schuur wordt verkocht van dollars. Zo hebben we dat acht jaar geleden ook gedaan." Hij hoopt dat zijn land van herkomst, Nederland, Oekraïne niet in de steek gaat laten. "Je hebt die steun en harde opstelling nodig van het Westen. Zij staan met een stok achter ons om Oekraïne te verdedigen."

Ster advertentie
Ster advertentie