Buitenland

Hoe Luik het 'Bergamo aan de Maas' werd

VPRO
foto: Dennis Kerstenfoto: Dennis Kersten
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe Luik het 'Bergamo aan de Maas' werd

Het Belgische Luik heeft het zwaar in de tweede golf, bijna geen enkele andere Europese stad is zo stevig getroffen. De teststraten moesten zelfs hun deuren sluiten, omdat ze de enorme drukte niet aankonden. Hoe kan het in Luik wéér zo misgaan? Is er dan niks geleerd van die eerste golf?

“Eigenlijk is het logisch dat het we het in Luik zo zwaar te verduren hebben tijdens deze pandemie”, vertelt Raoul Hedebouw, parlementslid voor de Belgische oppositiepartij PVDA. “We noemen het coronavirus ook wel het klassevirus, in een arme stad als Luik slaat het ontzettend hard toe. In de volkse wijken van de stad kunnen mensen moeilijk afstand houden, bovendien hebben maar weinig bewoners werk dat ze vanuit huis kunnen doen. In een industriestad als Luik moeten veel mensen elke dag gewoon naar de fabriek.”

Brouwerij van Jupiler

En juist in die fabrieken en andere bedrijven gaat het vaak fout, in de afgelopen vier maanden werden daar meer dan drieduizend overtredingen van de coronaregels gemeld. “En die kwamen allemaal weg met een waarschuwing”, vertelt Hedebouw.

Ook in de bierbrouwerij van Jupiler ging het flink mis. “Hier in de brouwerij hebben ze niets geleerd van die eerste golf”, vertelt vakbondsleider José Borrego, “er worden maar geen maatregelen getroffen. Terwijl er ondertussen collega’s op de intensive care liggen, maar de directie heeft nooit gevraagd hoe het met hen ging. We zijn niks meer dan een nummer voor hen.”

Journalist Maren Merckx vertrok naar Luik en maakte een reportage voor VPRO-programma Bureau Buitenland.

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie