Buitenland

Azmani (VVD): Schengen onder druk bij volgende migratiecrisis

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Azmani (VVD): Schengen onder druk bij volgende migratiecrisis

VVD-Europarlementariër Malik Azmani vreest, net als premier Mark Rutte, voor het Schengenverdrag als er weer een vluchtelingencrisis als in 2015 plaatsvindt. "Het is serieus. Asielaanvragen moeten aan de buitengrens worden afgehandeld", zegt Azmani in het NPO Radio 1-programma 1 op 1.

Azmani presenteerde dinsdag namens zijn Europese fractie Renew Europe, een liberale visie op het migratiebeleid. "Afspraken maken met veilige landen en verplichte registratie aan de buitengrens," zegt Azmani, "en als ze bij de grens komen, niet laten doorreizen."

Schengen-zorgen

Als zijn plan niet wordt aangenomen, suggereert Azmani dat het Schengenverdrag - vrij vervoer van personen en goederen - zomaar eens verleden tijd kan zijn. In december uitte premier Rutte ook zijn zorgen over Schengen in De Telegraaf. "Als er weer zo’n crisis komt als in 2015, dan zie je dat landen zich terugtrekken, dan gaat iedereen voor zich."

Daarom wil Azmani dat de vluchtelingencrisis ver aan de buitengrens wordt opgelost. Voor de zomer wil hij meer duidelijkheid over zijn plan. "Gesprekken worden de komende maanden gevoerd. In Europa realiseert men zich wel dat het serieus is."

Ster advertentie
Ster advertentie