Buitenland
VPRO

Songfestival zorgt voor verdeeldheid in Servië

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Songfestival zorgt voor verdeeldheid in Servië

Servië is verdeeld over de Songfestival-inzending. Terwijl het grote publiek fan was van het ene nummer, koos de jury voor een andere. En vooral ultranationalisten maken daar een probleem van, vertelt journalist Arja Mari in Bureau Buitenland.

Omstreden

De afgelopen weken kun je er in Servië niet omheen: het liedje 'Gnezdo orlovo' van zangeres Breskvica. Dat werd overal gedraaid, omdat zij de favoriete kandidaat was om Servië te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. "Breskvica is enorm populair onder Servische jongeren en zingt in het meest populaire genre van het land, etno-folk", vertelt Mari.

Toch verkoos de Servische jury een ander liedje - 'Ramonda' van zangeres Teya Dora - als Servische vertegenwoordiger op het Songfestival. Maar die keuze is dus omstreden. "Het kwam erop neer dat het grote publiek Breskvica wilde, en de jury uiteindelijk koos voor Teya Dora."

Gnezdo orlovo, het nummer dat het uiteindelijk nét niet haalde:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nationalistische ondertoon

"Sommige nationalistische Serviërs zijn ervan overtuigd dat zangeres Breskvica het niet heeft gehaald omdat haar liedje een subtiele nationalistische ondertoon heeft, en over de herovering van Kosovo zou gaan", vertelt Mari. "Veel Albanezen en Kosovaren deelden de afgelopen weken op sociale media dat het nummer uit de nationale competitie moest worden gehaald."

"De meeste Serviërs vinden die nationalistische reactie totaal overtrokken en idioot", vervolgt Mari. "Maar wat natuurlijk interessant is, is dat hierdoor weer heel erg sterk naar voren komt hoe verdeeld Servië precies is. Zoals één twitteraar mooi verwoordde: er komen hier twee benaderingen van de Servische identiteit tot uiting. De schreeuwerige soort, van kijk-ons-Servisch-zijn, en de andere: van de inhoud."

Luister de hele aflevering: - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie