Buitenland
VPRO

Waar schuil je in Zuid-Korea bij een raketinslag?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waar schuil je in Zuid-Korea bij een raketinslag?

Een raketaanval van Noord-Korea is een dreiging waar de Zuid-Koreanen al lange tijd onder leven. Maar waar schuil je straks als er een raket wordt afgevuurd? Daar hebben de Zuid-Koreanen nu een oplossing voor, vertelt correspondent Ifang Bremer in Bureau Buitenland.

Uitgelicht: Zuid-Korea

Kakao Maps

Mocht er nu een dreiging uit Noord-Korea zijn dan kun je nu met Kakao Maps – de Koreaanse versie van Google Maps – de dichtstbijzijnde schuilkelder vinden. Met daarbij informatie over hoeveel mensen er terecht kunnen en hoe vol de kelder zit. Vorige maand werd Seoul opgeschrikt door een luchtalarm. Burgers ontvingen 'wartime' pushberichten op hun telefoon waarin opgeroepen werd zo snel mogelijk dekking te zoeken, vertelt Bremer. "Er stond alleen niet waar men kon schuilen. En dat terwijl de hoofdstad Seoul maar liefst 17.000 schuilkelders telt, waaronder de meeste metrostations." Gelukkig bleek het luchtalarm vals.

Onvoorspelbare buur

Volgens correspondent Bremer laat het onvolledige crisisbericht zien hoe achteloos de Zuid-Koreanen soms met de dreiging uit Noord-Korea omgaan. "Niemand is hier echt bang dat de pleuris uitbreekt. Al tientallen jaren gaat het goed in de hoofdstad." Er zijn na de Koreaanse oorlog wel conflicten geweest, maar die speelden zich vooral op de grens en op zee af. Toch is de nieuwe functie van Kakao Maps een goede zaak, zegt Bremer. "Noord-Korea blijft natuurlijk een onvoorspelbare buur. Mocht er een raket op de stad afkomen dan is het wel handig als je weet waar je kan schuilen."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie