Naar homepage
Buitenland

Buitenechtelijke prinses Delphine vertelt haar verhaal: 'Haar leven is geboycot'
EONOS

foto: VRT
  1. Nieuwschevron right
  2. Buitenechtelijke prinses Delphine vertelt haar verhaal: 'Haar leven is geboycot'

Het zal je maar gebeuren: er op je 17e achterkomen dat je vader - die je tot nu toe niet kende - de koning is. Het overkwam prinses Delphine, de buitenechtelijke dochter van Koning Albert. Vanavond zendt de Belgische zender Eén een serie uit waarin Delphine vertelt over haar leven en haar strijd om erkend te worden als prinses. Regisseur Chris Michel in Langs de Lijn En Omstreken: "Ze heeft altijd moeten zwijgen, maar nu wil ze voor eens en altijd haar verhaal brengen."

Meer dan 50 jaar lang had iedereen een opinie over de Prinses Delphine. "Tot haar 17e wist ze niet wie haar echte vader was. Uiteindelijk komt ze te weten dat Koning Albert dat is, maar moest ze erover zwijgen," aldus Chris Michel, die Delphine al meer dan twintig jaar kent.

Liefdeskind

In 1999 wordt er een bom onder het Belgische Koningshuis gelegd als er een boek verschijnt over Koningin Paola, waarin ook een zinnetje staat over dat Koning Albert een liefdeskind zou hebben. Beiden bleven wel gewoon contact houden tot 2001. "De druk op het Paleis nam toe, en de schok van haar leven kwam toen Albert zei: je bent mijn dochter niet," aldus Michel.

Het heeft haar tien jaar in de greep gehouden, tot ze in 2011 besluit een advocaat in de arm te nemen. "Ze werd in haar leven geboycot omdat ze de dochter was van. Ze zei tegen mij: als ik mij als kunstenaar aanbood bij een wedstrijd, of er een interview met mij was voor een magazine, wilden ze toch niets met mij doen, omdat ze geen heibel willen met het Koninklijk huis. Haar carrière werd gefnuikt."

Uiteindelijk kwam er een rechtszaak en deed Koning Albert een DNA-test, waaruit bleek dat Delphine de buitenechtelijke dochter was van hem. Michel: "Jarenlang heeft ze erover moeten zwijgen, maar nu wilde ze voor eens en voor altijd haar verhaal vertellen. En daarna wil ze er nooit meer over praten."

De driedelige serie 'Delphine: Mijn Verhaal' is vanaf vanavond te zien op de Belgische zender Eén.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie