Buitenland
VPRO

NRC-reis naar Saudi-Arabië leidt tot ophef: 'De krant staat hier niet volledig buiten'

foto: X / Twitterfoto: X / Twitter
  1. Nieuwschevron right
  2. NRC-reis naar Saudi-Arabië leidt tot ophef: 'De krant staat hier niet volledig buiten'

'Saudi-Arabië: wereldrecord moderniseren', onder die kop prees NRC per advertentie deze week een NRC-reis naar Saoedi-Arabië aan. De reis voert langs eeuwenoud erfgoed, maar ook langs futuristische megaprojecten van kroonprins Mohammed bin Salman. Columnist Carolien Roelants voorziet de reis van commentaar, en reageerde in Bureau Buitenland op de ontstane ophef.

Video niet beschikbaar

Kroonprins Mohammed bin Salman

"Ik ben de drijvende kracht achter deze reis, ik heb het bedacht", vertelt Roelants. "Ik vind Saudi-Arabië buitengewoon interessant, onder de nieuwe kroonprins Mohammed bin Salman is alles veranderd en is ook de repressie toegenomen." Maar dat betekent volgens Roelants niet dat je maar beter thuis kunt blijven. "Je schiet er echt wat mee op, door kennis te maken met dit land en deze repressie."

Op de reis brengt het gezelschap een bezoek aan NEOM, een megaproject van kroonprins Bin Salman. Voor de bouw van onder meer een kilometerslange horizontale wolkenkrabber moesten leden van de Huwaiti-stam verplicht verhuizen en werd een activist die zich daartegen uitsprak door de Saudische autoriteiten gedood. Op de reis krijgt de groep een voorlichting van een NEOM-vertegenwoordiger, maar is er volgens Roelants ook volop ruimte voor kritiek. "Ik zal op reis genoeg context leveren. En wat ook interessant is: zo’n megaproject kan eigenlijk alleen maar slagen in een enorm repressief regime. Daar gaan we het zeker over hebben."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een commercieel onderdeel van NRC

NRC-hoofdredacteur René Moerland stelt voorop dat de reizen geen journalistiek product van de redactie zijn. "De NRC-webwinkel is een commercieel onderdeel van Mediahuis NRC, daar staat de redactie van de krant los van", vertelt hij aan de redactie van Bureau Buitenland.

Wel is besloten de naam en beschrijving van de NRC-reis aan te passen, "ik was daar ook niet gelukkig mee", zegt Moerland, "en heb dat ook aangegeven in de directie". Daarna werd niet langer gesproken van een 'wereldrecord moderniseren'. "Die titel was onhandig en ongelukkig gekozen", reageert de NRC-webwinkel op vragen van Bureau Buitenland.

Columnist Roelants ziet een duidelijke link tussen de krant waar ze voor schrijft en de NRC-reis. "Ik vind niet dat de krant hier volledig buiten staat natuurlijk, het is een NRC-reis. Je komt die NRC-winkel overal in de krant tegen, we zijn een soort warenhuis geworden. Daar heb ik zelf ook mijn bedenkingen bij. Maar ik sta wel volledig achter deze reis naar Saudi-Arabië."

NRC-reis naar Saudi-Arabië leidt tot ophef & Verkiezingen in Zimbabwe - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie