Buitenland
VPRO

'Agenten smokkelen zelf meeste Mexicanen de grens over'

foto: Julio Cesar AGUILAR AFPfoto: Julio Cesar AGUILAR AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Agenten smokkelen zelf meeste Mexicanen de grens over'

"De douane is de grootste mensensmokkelaar van Mexico." Dat zegt de Mexicaanse priester en voorvechter voor migrantenrechten Alejandro Solalinde tegen Bureau Buitenland-verslaggever Edwin Koopman. Woensdag ontvangt Solalinde in Nederland de prestigieuze Geuzenpenning.

"Mexico’s grootste mensensmokkelaars zijn de agenten van de migratiedienst," zegt de 72-jarige priester. "Ze smokkelen op grote schaal mensen de grens over, in bussen en vrachtwagens." De douane houdt migranten op de reguliere overgangen aan de zuidgrens tegen en helpt de migranten vervolgens voor veel geld aan sluipweggetjes. "Het is een enorme handel."

Broeders op de Weg

In Mexico is Solalinde een autoriteit op het gebied van migratie. Hij ontvangt de Geuzenpenning als oprichter van Hermanos en el Camino, Broeders op de Weg. Deze organisatie biedt onderdak aan een deel van de half miljoen mensen die jaarlijks Honduras, Guatemala en El Salvador ontvluchten voor armoede en geweld.

De beschuldigingen van Solalinde hebben hem niet populair gemaakt bij mensensmokkelaars en de drugsmaffia. Maar ook plaatselijke politici hebben hem enkele keren laten oppakken of in elkaar laten slaan. In Mexico heeft hij vijf bodyguards nodig om te kunnen werken. De priester heeft al zijn hoop gezet op de nieuwe president Andrés Manuel López Obrador. "Deze president wil oprecht een einde maken aan deze corruptie en hij wil migranten een kans geven in Mexico."

Mexicaanse douane smokkelt migranten

Ster advertentie
Ster advertentie