Buitenland
NOS

Amnesty International: vorig jaar recordaantal mensen geëxecuteerd

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Amnesty International: vorig jaar recordaantal mensen geëxecuteerd

Wereldwijd is er vorig jaar een recordaantal mensen geëxecuteerd. Dat meldt Amnesty International in hun jaarlijkse onderzoek naar de doodstraf. In totaal ging het om 883 gedocumenteerde doodstraffen die werden voltrokken, vooral in landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Amnesty International: Vorig jaar recordaantal mensen geëxecuteerd

"De trend wereldwijd is dat het best goed gaat met de doodstraf, omdat hoe langer hoe meer landen de doodstraf afschaffen. Maar we zien af en toe, zoals in 2022, dat er opeens heel veel executies zijn", vertelt Elke Kuijper van Amnesty Nederland in het NOS Radio 1 Journaal.

Wereldwijd

Volgens Kuijper voert China verreweg de meeste executies uit, maar hoeveel dat er precies zijn, is lastig te zeggen. "Daar zijn alle cijfers omtrent de doodstraf geheim, maar als je kijkt naar vorig jaar vielen vooral Iran en Saudi-Arabië op met heel veel executies." Zo zou Saudi-Arabië op één dag 81 mensen hebben geëxecuteerd.

"Het heeft deels te maken met een nasleep van coronareguleringen die tijdelijk zijn opgeschort, waardoor landen een soort van inhaalslag hebben gepleegd", verklaart Kuijper. "In landen als Saudi-Arabië en Iran worden ook heel veel mensen geëxecuteerd vanwege drugsgerelateerde misdrijven. Die aantallen zijn echt omhoog gegaan." In Iran zijn ook meer mensen geëxecuteerd vanwege hun deelname aan de protesten en demonstraties tegen het Iraanse regime.

Geheim

Kuijper vermoedt dat het werkelijke getal van executies nog veel hoger ligt. "Wij nemen aan dat daar duizenden mensen per jaar worden geëxecuteerd. Alles daar omtrent de doodstraf is geheim. Datzelfde geldt voor Noord-Korea en Vietnam. Cijfers die wij noemen in ons rapport voor andere landen zijn minimale cijfers, omdat veel landen niet alle gegevens omtrent de doodstraf publiekelijk maken. Dus helaas liggen de aantallen nog vele malen hoger."

Afschaffing

Volgens Kuijper zijn er wel steeds meer landen die de doodstraf afschaffen. "Er zijn landen die daar meer bezig zijn, het duurt vaak even voordat het wettelijk geregeld is. Vorig jaar hebben zes landen de doodstraf afgeschaft. Nog een aantal heeft stappen genomen om dat te gaan doen."

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie