Buitenland
AVROTROS

Joran van der Sloot riskeert extra 18 jaar cel: 'Hij werkt zich iedere keer weer in de nesten'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Joran van der Sloot riskeert extra 18 jaar cel: 'Hij werkt zich iedere keer weer in de nesten'

Joran van der Sloot riskeert 18 jaar extra cel. Hij zit al een straf uit 28 jaar voor moord, in Peru. Nu staat hij terecht voor cocaïnesmokkel, die hij in en uit de gevangenis zou hebben gesmokkeld. Sinds 2005 werkt Van der Sloot zich voortdurend in de problemen, en daarbij vallen slachtoffers. "Hij werkt zich iedere keer weer in de nesten", vertelt misdaadjournalist John van den Heuvel in EenVandaag.

John van den Heuvel over Joran van der Sloot die 18 jaar extra cel riskeert

Natalee Holloway

Het verhaal van Van der Sloot begint op 30 mei 2005 op Aruba, als de Amerikaanse Natalee Holloway verdwijnt. Een paar keer wordt hij als verdachte opgepakt en verhoord. Toch wordt hij niet veroordeeld, omdat er niet genoeg bewijs is. Maar in een gedenkwaardige undercover-uitzending van Peter R. de Vries komt hij met een bekentenis.

Wat er echt gebeurd is met Natalee zal wel een raadsel blijven, want Joran houdt telkens een ander verhaal op over wat er gebeurd zou zijn.

Nog een moord

In 2010 komt Van der Sloot weer in het nieuws door de dood van een jonge vrouw: Stephanie Flores, die hij ontmoet in een casino in Lima. Zij wordt op 30 mei 2010, exact 5 jaar na de verdwijning van Natalee, vermoord. In 2012 bekent Van der Sloot dat hij de dader is.

En deze straf zit hij dus nog steeds uit in Peru. Maar nu ligt er dus een nieuwe aanklacht tegen Joran van der Sloot. "In de gevangenis waar hij zit heeft hij de kans gezien om een smokkelbende te organiseren met cocaïne. De drugs werden door een vriendin van Van der Sloot binnen de gevangenis gebracht", vertelt John van den Heuvel. "Joran distribueerde dit dan door in de gevangenis."

Smokkelbende

Van den Heuvel zegt dat er een heel ingenieus netwerk achter de smokkel zit. "De vriendin heeft een verklaring afgelegd bij justitie en nu een deal gesloten. Op basis daarvan staat hij terecht voor cocaïnesmokkel van buiten de gevangenis naar binnen de gevangenis."

"Voor deze smokkel kan Joran van der Sloot 18 jaar cel krijgen. De aanklager heeft al gezegd dat deze 18 jaar geëist gaan worden," zegt Van den Heuvel.

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie