Buitenland
NOS

Amerikaanse oud-minister Colin Powell overleden: 'Een hele bijzondere man is heengegaan'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Amerikaanse oud-minister Colin Powell overleden: 'Een hele bijzondere man is heengegaan'

Colin Powell, de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, is op 84-jarige leeftijd overleden. Op Facebook zegt zijn familie dat hij is overleden aan complicaties van het coronavirus. Hij was volledig gevaccineerd. "Een hele bijzondere man is heengegaan", zei voormalig secretaris-generaal van de NAVO en oud-minister van Buitenlandse Zaken Jaap de Hoop Scheffer in NOS Met het Oog op Morgen.

Powell was de eerste zwarte Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. Hij bekleedde die positie van 2001 tot 2005 in de eerste termijn van president George W. Bush.

"Hij is altijd een man van grote integriteit geweest. Hij was geen borstklopper. Iemand met wie je ook na de vergadering een biertje kon drinken", zei Jaap de Hoop Scheffer in NOS Met het Oog op Morgen. "De belangrijkste les die ik van hem heb meegekregen is de regel van de pottenbakkerij. Die luidt: als je de vaas breekt, ben je eigenaar van de scherven."

Irak

Een sleutelpunt in Powells loopbaan was zijn presentatie bij de Verenigde Naties in 2003, waarin hij op basis van onjuiste informatie pleitte voor een invasie van Irak onder dictator Saddam Hoessein. Powell zei met klem dat de Iraakse president over massavernietigingswapens beschikte en dat die een bedreiging vormden voor de wereld. Ook zou Saddam banden hebben met het terreurnetwerk al-Qaida. Massavernietigingswapens werden nooit gevonden in Irak, en ook de connectie met al-Qaida werd nooit bewezen.

Hierover zei de oud-minister later dat hij had gebaseerd op informatie van de CIA die niet deugde. De Hoop Scheffer: "Hij voelde zich gemanipuleerd door zijn inlichtingendienst. Maar Powell was groot genoeg om de eigen feilbaarheid toe te geven. Hij noemde het zelf ook een smet op zijn blazoen."

Hoogste militair

Vietnamveteraan Powell had een lange staat van dienst. Onder president Reagan was hij de eerste Afro-Amerikaanse Nationale Veiligheidsadviseur uit de geschiedenis. Tijdens de eerste Golfoorlog (1991), waarbij het Iraakse leger uit Koeweit werd verdreven, was hij de hoogste militair van de Amerikaanse krijgsmacht.

Ondanks dat Powell onder de Republikeinse president Bush minister was, distantieerde hij zich de laatste jaren van de partij. Zo sprak hij in 2008 zijn steun uit voor Barack Obama in diens campagne voor het Witte Huis. Ook nam hij nadrukkelijk afstand van de latere president Donald Trump.

oog colin powell

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie