Buitenland
NOS

Frankrijk staakt verkoop kikkerbilletjes uit Indonesië: 'Kikkervangst is een zwart gat'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Frankrijk staakt verkoop kikkerbilletjes uit Indonesië: 'Kikkervangst is een zwart gat'

Indonesië is het belangrijkste exportland van kikkerbilletjes. Bijna driekwart van de wereldwijde handel in het luxeproduct komt daarvandaan. Nu stopt Frankrijk met de verkoop van kikkerbillen uit Indonesië, omdat die op gruwelijke wijze aan hun eind komen.

"Vorig jaar importeerde de EU zo'n 2 miljard kikkers. Als 75 procent daarvan uit Indonesië komt, dan zijn dat 1,5 miljard kikkers", stelt correspondent Zuidoost-Azië Mustafa Marghadi vanuit Jakarta.

"Het is een beetje lastig te ontdekken hoeveel Indonesië daaraan verdient. Maar ik zag dat alleen al het gebied van Zuid-Sumatra er op jaarbasis zo'n 5 miljoen euro per jaar mee verdient."

Uitsterven

"De kikkers worden in het wild gevangen en dat gaat met zo'n snelheid dat ze uitsterven", aldus Marghadi. "Het zorgt ervoor dat boeren meer insecticide moeten gebruiken, want het waren de kikkers die normaal gesproken de insecten aten."

"Dus het ecosysteem hier wordt door de kikkervangst enorm aangetast."

Zwart gat

"Er is niet echt regulering voor kikkervangst in Indonesië. Er zijn dierenbeschermingswetten, maar dan gaat het voornamelijk om normaal vee", zegt Marghadi.

"Die regels zijn minder streng dan in bijvoorbeeld de EU. Je ziet dat kippen op elkaar worden gestapeld in kooien en dat is nog zo'n gereguleerd dier. De kikkervangst is echt een soort zwart gat."

Omweggetjes

"De handel wordt ook niet scherp In de gaten gehouden. Er zullen in de kikkermarkt vast omweggetjes te vinden zijn om die kikkers toch in Frankrijk te krijgen zonder dat ze weten dat het om Indonesische kikkers gaat."

Marghadi: "Dus als het verbod goed wordt uitgevoerd, dan moet je dat doen met veel controle en handhaving."

NOS Radio 1 Journaal 26 december 2023

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie