Buitenland
NOS

Trillende 'slaapkameel' Merkel maakt veel los in Duitsland

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Trillende 'slaapkameel' Merkel maakt veel los in Duitsland

Voor de tweede keer in korte tijd heeft Angela Merkel in het openbaar een trilaanval gehad. De Duitse Bondskanselier begon tijdens de inauguratie van haar nieuwe minister van Justitie te trillen. Ze greep haar eigen armen vast om het trillen onder controle te krijgen. Het getril maakt veel los in Duitsland, vertelt de Duits-Nederlandse journalist Annette Birschel in NOS Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

Acht dagen geleden overkwam Merkel hetzelfde bij de ontvangst van de nieuwe Oekraïense president Zelensky. Toen stond ze buiten in de zon. Een uur later zei ze dat ze last had gehad van uitdroging.

Nadat ze een paar glazen water had gedronken, voelde ze zich weer prima. Het Duitse persbureau DPA meldde vandaag dat haar eerder hetzelfde is overkomen, zonder daarbij een plaats of datum te noemen.

Merkel-ruit

Birschel is geschrokken van de tweede aanval. "Deze keer was het niet meer heet. Dan denk je wel: wat is er aan de hand?" Dat komt vooral omdat Merkel bekend staat als een onvermoeibare en onverstoorbare politicus. "Ze werkt tot heel laat en heel lang. Menig politicus weet dat, want ze kan uren doorgaan."

In 2015 vestigde ze haar record toen ze 17 uur achtereen met de Russische president Poetin onderhandelde. Ze heeft zichzelf wel eens een 'slaap-kameel' genoemd: als ze in het weekend maar een keer een nacht doorslaapt, kan ze daar de rest van de week op teren.

Birschel: "Haar merkteken is een ruit, die ze met haar handen maakt. Dat is met uitsteek een symbool van rust en balans. Dat was nu dus niet het geval".

De 'Merkel-Raute' werd door haar partij zelfs op een billboard gezet:

De trilaanval maakt veel los in Duitsland, merkt Birschel. Allereerst is er een geruchtenmachine op gang gekomen over de oorzaak van het getril, daarnaast vliegen "de gieren boven haar" die het einde van het carrière voorzien. "In kranten gaat het er al over of Annegret Kramp-Karrenbauer, haar opvolger als CDU-partijleider, er klaar voor is om haar op te volgen."

Dat debat is juist nu een beetje smakeloos, vindt Birschel. Na de politieke moord op CDU-politicus Lübcke, delen politici hoeveel hate mails ze ontvangen. "Daarmee tonen ze aan dat politici ook maar kwetsbare mensen zijn. In dat klimaat krijg je nu het verhaal dat ook Merkel gewoon een mens is. Dat is een bijzondere sfeer."

Ster advertentie
Ster advertentie