Buitenland
VPRO

Zusters van de wiet geloven in marihuana

foto: Firstpost / YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. Zusters van de wiet geloven in marihuana

Ze zien eruit als nonnen, maar met religie hebben ze weinig te maken: de Zusters van de Wiet in Mexico. Toch geloven ze, namelijk in de helende krachten van marihuana.

Buitenland Uitgelicht: Mexico

Helende krachten van marihuana

Hun doelstelling is het promoten van de helende krachten van marihuana. Daarvoor moet de softdrugs uit de criminele sfeer komen, dus uit handen van de drugsmaffia. De drugsoorlog heeft alleen maar geleid tot geweld, overvolle gevangenissen en uiteindelijk ook tot meer drugs.

Daarmee is kort gezegd de doelstelling van de zogenaamde Zusters van de Wiet samengevat. Officieel heten ze de Zusters van de Vallei, een groep van ongeveer 30 vrouwelijk activisten die toen jaar geleden in Californië een collectief opzetten voor de teelt en verkoop van marihuana. In Californië is dat toegestaan voor medicinale doeleinden. In Mexico ligt dat wat ingewikkelder. Marihuana is er niet legaal en het land wordt geterroriseerd door drugskartels.

Op hun hoede voor justitie én de criminelen kiezen de Mexicaanse zusters ervoor om anoniem te blijven. Ze willen niet met hun eigen naam in de media en de omschrijving van hun woonplaats blijft beperkt tot "een dorpje in centraal Mexico". De devote kleding helpt daarbij ongetwijfeld om enigszins undercover te kunnen opereren.

Luister de hele aflevering: - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie