Buitenland
NOS

Is er vijf jaar na de aanslag op de Bataclan wel iets veranderd in Parijs?

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is er vijf jaar na de aanslag op de Bataclan wel iets veranderd in Parijs?

Vandaag is het precies vijf jaar geleden dat de aanslag op de Bataclan in Parijs werd gepleegd. In de concertzaal en op caféterrassen werden 130 mensen doodgeschoten. En nu, anno 2020, lijkt er weinig verbeterd in Frankrijk. In een maand tijd werd een leraar onthoofd, werden drie kerkgangers vermoord en twee mensen neergestoken op straat. Toen waren moslimextremisten de daders. Afgelopen weken waren ze dat opnieuw.

Vijf jaar geleden sprak Met het Oog op Morgen Arjan Angenent, hij woont al jaren in Parijs. Hij had de dag na de aanslag al meteen door dat de impact deze keer enorm ging zijn en zag boosheid bij de Fransen, maar ook veerkracht. Dat herkent hij nog steeds: "Ik kan het gevoel terughalen alsof het gisteren was, omdat het zoveel indruk maakte op ons. We leefden al zo lang in vrede en plotseling gebeurt zoiets. Er zijn de afgelopen jaren geen grote aanslagen meer geweest en de bevolking is doorgegaan met hun leven. De veerkracht is er dus geweest en is er nog steeds. De gebeurtenissen van een aantal weken geleden heeft dat alleen maar sterker gemaakt."

Bang en verdeeld

Correspondent Frank Renout wil dat toch even nuanceren: "Er zijn sinds 2015 nog 25 terreuraanslagen geweest en je merkt toch dat dat tot iets geleid heeft. Er is een agent doodgeschoten op de Champs Élysées, er zijn in het Louvre militairen aangevallen."

De situatie is dus vergelijkbaar. Toch staat president Macron er nu heel anders voor dan president Hollande in 2015. Macron heeft te maken met bange Fransen en verdeeldheid in de politiek volgens Renout: "In het begin van die aanslagen kon Hollande nog oproepen tot nationale eenheid en dat lukte toen ook. Na de aanslag op de redactie van het blad Charlie Hebdo was 'iedereen Charlie'. Nu merk je dat er meer en meer verdeeldheid is. Door die opeenstapeling van aanslagen neemt de angst en ontevredenheid toe. Dat is alleen nog maar meer geworden."

De aanslag bij de Bataclan zorgde volgens Renout ook voor een keerpunt: "Vooral het ongeloof staat me nog bij. Er was een heel groot verschil met de aanslag op Charlie Hebdo eerder dat jaar. Toen was het doelwit de redactie van een krant en de aanleiding was de gepubliceerde cartoon. In november waren het onschuldige Fransen die op een terras een glas wijn of een biertje zaten te drinken toen terroristen uit hun auto stapten en gewoon hun mitrailleur leegschoten op hen. En nu weer drie aanslagen op vier weken tijd. Je merkt dat dat toch tot ongerustheid heeft geleid."

Politieke verdeeldheid

In de politiek nam de roep om hardere maatregelen toe. Politici demonstreerden niet meer samen tegen terrorisme, maar uitten openlijk hun kritiek op de regering in de Franse media.

Het was een erfenis waarmee Hollandes opvolger, Emmanuel Macron, na zijn verkiezing in 2017 werd opgezadeld: aanhoudend terrorisme, ongeruste Fransen en politieke verdeeldheid over de aanpak. "Macron ziet zich genoodzaakt om maatregelen te nemen en harde taal uit te slaan als het om moslimextremisme gaat. Veel moslims voelen zich daarmee in de beklaagdenbank gezet", volgens Renout.

President zit in politieke spagaat

Dagblad Le Monde schreef in een commentaar over 'de verrechtsing' van de president. Maar in feite is president Macron vooral in een politieke spagaat beland.

Dat herkent ook Renout: "Er is veel discussie over of Macron met zijn harde aanpak de juiste weg bewandelt. Hoe moet hij het evenwicht bewaren tussen het beestje bij naam noemen en zeggen dat het gaat over extremisten en terroristen die uit politieke, ideologische en religieuze overtuiging handelen. Maar tegelijkertijd moet hij ook dat land bijeen houden. Zorgen dat moslims zich nog verbonden voelen met de Franse samenleving. Dat die eenheid wel blijft bestaan. Dat evenwicht probeert Macron nu te zoeken."

OOG 5 jaar Bataclan

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie