Buitenland
NOS

Nieuwe hoofdstad van Indonesië wordt gebouwd op Borneo

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe hoofdstad van Indonesië wordt gebouwd op Borneo

Nusantara, dat wordt de naam van de nieuwe hoofdstad van Indonesië. De stad die nog gebouwd moet gaan worden. Die wordt niet op Java gebouwd, waar Jakarta, de huidige hoofdstad, ligt. Deze nieuwe hoofdstad staat gepland voor Borneo, zo'n 2000 kilometer verder.

Indonesië krijgt een nieuwe hoofdstad

Video niet beschikbaar

“Het plan was al tien jaar in de voorbereiding”, vertelt architect, urbanist en landschapsarchitect Winy Maas in NOS Met het Oog op Morgen. Hij denkt dat het door lang door blijven zetten eindelijk gelukt is om het plan erdoor te drukken.

Jakarta

De nieuwe hoofdstad komt er, omdat de huidige langzaam zinkt. Op het moment wonen ongeveer elf miljoen mensen in Jakarta. Maas denkt niet dat die allemaal mee zullen verhuizen naar de nieuwe hoofdstad. “Ik denk dat 10,5 miljoen in Jakarta blijven wonen de komende tijd. Niet wetende waar ze heen moeten.” Dat komt, volgens hem, deels door het feit dat de economie in Jakarta enorm is. “Dat gaat van toerisme tot industrie en dat zit op dit moment in Jakarta”, legt hij uit.

Slim

Maas weet niet of het een goed idee is om een compleet nieuwe hoofdstad te bouwen. Er worden exorbitante bedragen uitgetrokken voor de bouw. Ruim 28 miljard euro. De architect dat het geld beter besteed had kunnen worden. “Van dat geld had je ook een dam kunnen bouwen rondom de stad en drie metrolijnen.”

Nieuw

“Er moet eerst een programma van eisen komen”, vertelt Maas. Daarin wordt opgesteld wat allemaal nodig is voor de nieuwe hoofdstad. “Dat zijn de ministeries en consulaten, maar ook huisvesting en een aantal winkeltjes.” Er zijn wel verschillende manieren waarop een nieuwe stad gebouwd kan worden. “Kijk alleen maar naar Almere en Lelystad. Die zijn totaal anders”, legt Maas uit.

Gebied

Het gebied waarop de bouw plaats zal vinden, kent Maas goed. “Het is rotsachtig en het land is nu plukjes gras en plukjes landbouw. Het ligt in de buurt van een wat grotere stad.” Er moet nog een hoop gebeuren. “De watervoorziening is nog abominabel. Daar gaat men mee van start en er worden dammen gebouwd.”

Maas hoopt dat de stad het land kan representeren. “Je wilt natuurlijk wel een beetje dat het de stad wordt van 270 miljoen mensen wordt. Dat het ook nog iets anders is dan andere regeringssteden. Wat dat iets dan zou moeten zijn, weet ik niet.”

OOG hoofdstad indonesië

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie