Hoe klein zijn de nieuwe kleine kernreactoren in Groot-Brittannië? 5 vragen en antwoorden
- Nieuws
- Hoe klein zijn de nieuwe kleine kernreactoren in Groot-Brittannië? 5 vragen en antwoorden
Zonnepanelen op je dak, kernreactor in je wijk? Groot-Brittannië investeert 250 miljoen euro in kernenergie. Het bedrijf Rolls-Royce gaat er kleine kernreactoren mee ontwikkelen, die eraan moeten gaan bijdragen dat het land in 2050 klimaatneutraal is. Ook andere landen denken aan dit nieuwe type kernreactor. Niet zo’n raar idee, vindt Remco de Boer, energietransitie-expert en maker van de podcast Studio Energie.
Video niet beschikbaar
1. Hoe groot is zo'n mini-kernreactor?
"Het is mini vergeleken bij de grote die nu ook in Groot-Brittannië worden gebouwd. Hij is ongeveer zo groot als de kernreactor die we hier in Borssele hebben staan, dus heel klein is ie ook weer niet."
2. Het Verenigd Koninkrijk investeert 250 miljoen euro in deze kleine kernreactoren. Is dat niet een beetje weinig?
"Ja, het is ook nog maar een beginnetje. Bedrijven stoppen er ook nog een vergelijkbaar bedrag in. Maar goed, het moet allemaal nog ontwikkeld worden, het is nog niet zover. Bij elkaar gaat zo’n centrale ongeveer twee miljard per stuk kosten."
3. Wat zijn de voordelen ten opzichte van een grote kerncentrale?
"De bedoeling is dat ze goedkoper zijn en ze min of meer aan de lopende band kunnen worden geproduceerd. Zo’n grote is een heel project, dat duurt tien of twintig jaar en kost twintig miljard. Dit zou dus veel sneller en goedkoper zijn. Ze nemen ook minder ruimte in, want die grote zijn enorme complexen."
4. Hoe ver zijn we in Nederland met de ontwikkeling van deze kleine kernreactoren?
"In Nederland doen we het niet, dus niet ver. We praten er wel over in de politiek en ook onder burgers lijkt er steeds meer draagvlak te zijn. Maar heel concreet gebeurt er in Nederland op dit moment heel weinig."
5) Niet alleen Groot-Brittannië is hiermee bezig, ook leiders van andere grote landen, zoals Frankrijk, China, Rusland en de Verenigde Staten hebben het erover. Is het een hype?
"Ik zou bijna zeggen, het is een soort communicerend vat met het belang van iets doen tegen klimaatverandering. Daarin vinden veel mensen, ik ook, dat je dan naar alle mogelijke oplossingen moet kijken. Dus alle manieren en bronnen waarmee energie kan worden opgewekt. Kernenergie is er één die geen tot een heel minimale uitstoot heeft. Dus dan moet je daar ook over nadenken."
Blok&Toine
Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.