Buitenland
NOS

Artsen waarschuwen: evacueer vluchtelingen om corona-catastrofe te voorkomen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Artsen waarschuwen: evacueer vluchtelingen om corona-catastrofe te voorkomen

Als andere Europese landen niet snel asielzoekers van Griekse eilanden overnemen, zal de corona-epidemie die in de vluchtelingenkampen dreigt aan te komen catastrofale gevolgen hebben. Niet alleen voor de vluchtelingen zelf, maar "ook voor de Griekse inwoners en de rest van onze Europese samenleving". Dat schrijft een groep artsen in een oproep aan de Europese Unie die volgens de website inmiddels door meer dan duizend artsen is ondertekend. Ook 21 ngo's uit de hele wereld, waaronder VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, doen deze noodkreet.

De vluchtelingenkampen in Griekenland zijn de afgelopen jaren overbevolkt geraakt. Er leven nu 42.000 migranten. Op het eiland Lesbos wonen in kamp Moria 20.000 mensen, terwijl het gebouwd is voor 3000. Rond het oorspronkelijke kamp zijn 'wilde kampen' met tentjes ontstaan met nauwelijks voorzieningen en hygiëne.

Artsen waarschuwen EU: coronacrisis in overvolle vluchtelingenkampen

De migranten op de Griekse eilanden wachten in de kampen hun asielprocedure af. Door de grote aantallen asielzoekers verlopen de procedures traag. Bovendien neemt Griekenland vanwege de corona-crisis geen asielaanvragen in behandeling.

Een woordvoerder van de Europese Commissie zegt in een reactie dat de EU de Grieken al helpt bij het voorbereiden van een noodplan voor een mogelijke corona-uitbraak op de eilanden. Ook steunt de EU maatregelen om verplaatsingen naar het vasteland te versnellen. Eerder riep de EU landen al op om alleenreizende kinderen uit de kampen over te nemen. Lidstaten zouden inmiddels 1600 plekken toegezegd hebben.

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie