Buitenland
VPRO

Britse politiek 'betreedt Trumpiaans terrein'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Britse politiek 'betreedt Trumpiaans terrein'

Boris Johnson zal pas in het najaar aftreden als premier van het Verenigd Koninkrijk. Voor hemzelf was dat een enorme concessie, maar de vraag is: neemt zijn partij daar genoegen mee? Verenigd Koninkrijk-deskundige Hieke Jippes spreekt erover in Bureau Buitenland.

BB hele uitzending - Einde Johnson luidt nieuw onzeker tijdperk in

Leegloop kabinet

"Ik hoop dat de geschiedenis aardiger voor hem is dan ik vandaag kan opbrengen", zei een van de partijgenoten van Boris Johnson. Johnson trad donderdag terug als partijleider van de Conservatieven, maar zei tot aan de herfst aan te blijven als premier. Hij deed dat na een flinke reeks schandalen, gevolgd door een dramatische leegloop van zijn kabinet; een derde van de bewindspersonen verliet zijn regering.

De druk vanuit zijn partij om af te treden was enorm. "Niet alleen omdat hij liegt, maar vooral omdat hij schade heeft toegebracht aan het ambt van Prime Minister," zegt voormalige correspondent Hieke Jippes bij Bureau Buitenland.

Trumpiaans terrein

Wat er nu gaat gebeuren is onduidelijk. "We betreden hier onbekend –je zou kunnen zeggen Trumpiaans– terrein", zegt de journalist. Er liggen immers vooral vragen: nemen de Conservatieven hier genoegen mee? Hoe kunnen ze hem eerder weg krijgen? En wat gebeurt er als dat niet lukt?

Johnson zelf is gewoon weer ministers aan het benoemen om de vrijgekomen gaten te vullen. "Veel mensen vertrouwen hem niet", zegt Jippes. "Hij zal proberen om zijn erfenis veilig te stellen; een rechtvaardiging te vinden waarom hij eigenlijk had moeten aanblijven." Reden voor zijn voormalige spindoctor Dominic Cummings om te twitteren dat Johnson nu moet vertrekken, "anders komt er een bloedbad".

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie