Buitenland
VPRO

Mogelijke doorbraak in 36 jaar oude Vaticaanse verdwijningszaak

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mogelijke doorbraak in 36 jaar oude Vaticaanse verdwijningszaak

In 1983 verdween de toen 15-jarige Emanuela Orlandi onder mysterieuze omstandigheden. Ze groeide op in het Vaticaan en kwam nooit aan bij de muziekles waarnaartoe ze onderweg was. Nu, 36 jaar later, komt er misschien alsnog een doorbraak in de zaak: een Vaticaans graf in zal worden opengemaakt.

Stijn Fens, 'Vaticaanwatcher' van Trouw vertelt over de zaak in OVT.

Doorbraak in Italiaans verdwijningsmysterie?

Hier in Nederland is het verhaal van Emanuela Orlandi niet heel bekend. In Italië is het één van de beroemdste zaken uit de geschiedenis. Er zijn boeken over vol geschreven. Vele complottheorieën doen de ronde.

Zo zou ze gekidnapt zijn om te ruilen tegen een Turkse aanslagpleger. Ook zijn er verhalen over seksfeesten in het Vaticaan, de maffia en illegalen Vaticaanse bankzaken.

Quote

Het is een typisch Italiaans drama waarin kerk, maffia en politiek samenkomen.

Begraafplaats

Aankomende donderdag wordt een Vaticaans graf geopend. Er is een kans dat ze daarin wordt gevonden. In een anonieme brief wordt namelijk gesuggereerd dat ze daar te vinden is: 'Zoek naar waar de engel wijst'.

De begraafplaats waar Emanuela Orlandi mogelijk ligt is volgens Stijn Fens erg mooi. "Het is een begraafplaats aan de voet van de St. Pieter. Het is echt een plek voor de elite, voor Duitsers, Vlamingen en Hollanders." De Nederlandse katholieke priester en politicus Herman Schaepman ligt daar onder andere ook begraven.

Ondanks de belangstelling hebben eerdere zoekpogingen niets opgeleverd. Al eerder zijn graven geopend voor de zoektocht. Er is nu opnieuw veel belangstelling en er klinken erg optimistische geluiden.

Maar of er na al die jaren ook daadwerkelijk een antwoord gegeven zal worden op alle vragen omtrent meisje, zal aanstaande donderdag moeten blijken...

Meer OVT?

Waar en wie je ook bent, alles is gevormd door het verleden. OVT is hét geschiedenisprogramma van de VPRO. Je hoort gesprekken over alles wat met geschiedenis te maken heeft: geheime familiegeschiedenissen, historische gebeurtenissen en zaken uit het verleden die nu opnieuw belangrijk, interessant en bijzonder zijn.

OVT is een historisch radioprogramma met actueel nieuws over geschiedenis, columns en documentaires. OVT wordt wekelijks uitgezonden op zondagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Volg OVT op Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie