Buitenland
NOS

Opnieuw overstromingen verwacht in Noord-Frankrijk: 'Het gaat weer massaal regenen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Opnieuw overstromingen verwacht in Noord-Frankrijk: 'Het gaat weer massaal regenen'

Het noorden van Frankrijk kampt met grote hoeveelheden regen. Al meer dan een week zorgt dat voor overstromingen in het Franse departement Pas-de-Calais. Veel wegen zijn onbegaanbaar en honderden mensen zitten zonder elektriciteit. Ook is de toegang tot drinkwater voor duizenden mensen beperkt.

"Er is veel rampspoed en schade voor heel veel mensen", zegt correspondent Frank Renout in het NOS Radio 1 Journaal. "We hebben het over een periode van twee weken. In die periode hebben meer dan honderd gemeenten in het Franse departement Pas-de-Calais onderwater gestaan. Ook nu is dat nog zo in heel veel dorpen en steden."

Zo'n tienduizend mensen zouden getroffen zijn, vertelt Renout. "Het water stond soms tot een meter hoog in de huizen. Wegen stonden blank. Bewoners moesten met tractoren en helikopters worden geëvacueerd. Bij een boerderij zijn driehonderd koeien geëvacueerd, die anders zouden verdrinken. Scholen bleven dicht en treinen reden niet."

Menselijk leed

Het menselijk leed is beperkt gebleven, weet Renout. "Er zijn vier lichtgewonden gevallen, zegt de overheid. Maar mensen hebben in huizen wel enorme schade. Boeren zien hun land de hele tijd onder water staan. Het is ook nog niet voorbij. Op dit moment zijn nog steeds bijna honderd wegen afgesloten. Ruim vijfhonderd huizen hebben nog steeds geen stroom."

Ook hebben ruim zevenduizend mensen geen drinkwater uit de kraan. "Dat komt allemaal door regen, hoogwater en overstromingen", aldus Renout. "Er is sinds begin deze maand historisch veel regen gevallen in Pas-de-Calais. Dat leidde weer tot een hoge waterstand in rivieren daar en dus tot overstromingen."

Door verzadiging van de bodem, kan het vele water niet meer door de bodem zakken. "Dat is het grote probleem. De regenval is dit weekend minder geworden in Pas-de-Calais. Maar door die verzadiging van de bodem is de overlast gewoon groot. Het water blijft hoog staan en straten blijven blank staan."

Macron

Lokaal en regionaal wordt de bevolking geholpen, zegt Renout. "Met evacuaties en met opvang, allemaal van dat soort zaken. Er zijn al ministers langs geweest in het gebied. President Macron en zijn vrouw Brigitte gaan vandaag naar Pas-de-Calais toe, om te praten met bewoners en hulpverleners. Dat is natuurlijk een blijk van medeleven."

Regionale autoriteiten zullen de president om een hulpplan vragen, verwacht Renout. "Want zij zeggen: we hebben elkaar nu hier onderling geholpen in Pas-de-Calais met de regionale autoriteiten, de bevolking zelf heeft elkaar geholpen. Nu wordt het tijd dat de landelijke overheid ons ook gaat helpen."

De verwachting is niet dat het water heel snel weg gaat, vertelt Renout. "Want de regen houdt nog steeds aan. Gisteren ging het nog wel, maar vandaag gaat het weer massaal regenen, net als in de komende dagen. Het waterpeil in rivieren blijft dus hoog en de scholen in 279 gemeenten in Pas-de-Calais zijn ook vandaag gewoon nog steeds dicht."

r1j frankrijk artikel

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie