Buitenland
VPRO

Werkzoekende gezocht in België

foto: Stephanie Lecocq / EPAfoto: Stephanie Lecocq / EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Werkzoekende gezocht in België

Bijna nergens in Europa zijn er zoveel 'inactieven' als in België. Mensen die geen werk hebben, maar ook helemaal niet proberen om überhaupt nog aan de slag te gaan. Zo'n 1.4 miljoen Belgen zijn 'inactief', bijna een kwart van de beroepsbevolking. Dat zijn er ongeveer evenveel als in Nederland, terwijl hier 6 miljoen meer mensen wonen dan bij de zuiderburen.

Maar hoe lang kunnen de Belgen dit systeem nog betalen? En hoe krijgt de overheid die mensen dan toch aan de slag? Correspondent Tijn Sadée ging op reportage voor het VPRO-programma Bureau Buitenland.

vpro bb 2010 werkloosbelgie

In een kringloopwinkel aan de rand van Brussel probeert loopbaanconsulente Sandra Dondeyne met haar initiatief 'Ensemble' de Belgen toch aan het werk te krijgen. "Veel langdurig werkloze vrouwen hebben te weinig zelfvertrouwen", vertelt Sandra in Bureau Buitenland, "daardoor durven ze geen stap vooruit te zetten. Ik help ze daarbij met advies, maar ook met geschikte kleding." Samen met een deelneemster aan het project zoekt ze kleding uit voor haar sollicitatiegesprek. "Als je in het bankwezen wil werken hebben we wel iets klassieks nodig, wat dacht je van een mooi chemise en een rokje?" stelt ze voor.

Werk is niet aantrekkelijk

Toch is het lang niet altijd een gebrek aan zelfvertrouwen dat de Belgen ervan weerhoudt om te solliciteren. Vooral voor de werkloze vijftigers is het vaak helemaal niet aantrekkelijk om na ontslag nog op zoek te gaan naar een nieuwe baan. "Dit komt door het zogenaamde brugpensioen", vertelt Philippe Muyters, parlementslid in Vlaanderen. "Er heerst het idee dat een vijftigplusser die werkloos wordt, echt niet meer hoeft te gaan zoeken naar werk. Daarom ontvangen zij bovenop hun werkloosheidsuitkering ook nog een extra premie van de federale overheid. Mensen verdienen zo tot 80 procent van hun oude inkomen, zonder te werken. Dan is het heel erg lastig om iemand te overtuigen om dan toch een baan te gaan zoeken."

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie