Buitenland
EO

'Wat de Taliban nu doen is anders dan de Islamitische Staat'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Wat de Taliban nu doen is anders dan de Islamitische Staat'

Terrorisme-deskundige Beatrice de Graaf vindt dat je de huidige opkomst van de Taliban niet kan vergelijken met de opkomst van IS vanaf 2010. Het opstarten van een islamitisch bewind komt overeen, maar de Taliban roepen strijders niet op naar het land te komen of om aanslagen te plegen. "Daar schijnen de Taliban en Al Qaida nu echt niet mee bezig te zijn", zegt De Graaf in Dit is de Dag.

Video niet beschikbaar

De aanwezigheid van het Westen in Afghanistan begon met een aanslag, namelijk die van 9/11, gepleegd door Al Qaida. Tussen Al Qaida en de Taliban zijn banden, vooral via het Haqqani-netwerk, die ook jihadistisch van aard is. De inval van de Westerse troepen was toen om te zorgen dat Al Qaida geen safe haven meer had in Afghanistan, maar nu alle troepen weer weggaan, krijgt de organisatie volgens De Graaf weer alle ruimte om zich te manifesteren.

Onder Bin Laden, de leider ten tijde van 9/11, wilde Al Qaida het Westen belagen met aanslagen, maar wat de strategie nu is, is de vraag. Misschien dat uitstraling in de regio genoeg is, maar het is onduidelijk, vertelt De Graaf. En doordat 'we' nu weg zijn uit Afghanistan, komen er er ook niet achter: "Er zijn geen oren en ogen meer op de grond, er is niet eens intelligence", zegt de terrorisme-deskundige.

Aanslagen

Op dit moment staan aanslagen in Westerse landen niet bovenaan het prioriteitenlijstje van de Taliban, zegt De Graaf. Nu zijn ze vooral bezig hun macht uit te breiden in Afghanistan. "Kunnen ze zo’n emiraat vorm gaan geven zonder dat de bevolking in opstand komt? Zonder dat China, Rusland en Pakistan in het geweer komen? Dan is pas de vraag wat ze gaan doen met foreign fighters, of ze weer een oproep gaan doen om daarheen te komen", zegt De Graaf.

De stichting van de Islamitische Staat leidde tot een toestroom aan westerse 'Syriëgangers' die zich aansloten bij de terroristen. Maar vooralsnog is er op jihadistische websites nog geen overweldigend enthousiasme, bespeurt De Graaf: "Mensen staan niet te juichen, dat is niet aan de orde."

IS probeerde jihadisten te lokken met gelikte beelden van villa’s met zwembaden, maar vanuit de Taliban is dat nog helemaal niet te zien. "Ze willen niet weer de hele internationale gemeenschap over zich heen krijgen", denkt ze.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie