Buitenland

Battle for Brexit: politiek theater in Brussel

VPRO
foto: Daniel Leal-Olivas / AFPfoto: Daniel Leal-Olivas / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Battle for Brexit: politiek theater in Brussel

De Britse premier May mag woensdag niet met de EU-leiders mee-eten, maar krijgt vooraf wel tijd om nog één keer de Britse positie toe te lichten. “Het mag duidelijk zijn dat er deze week geen akkoord bereikt gaat worden. We gaan vooral politiek theater zien in Brussel”, vertelt Rem Korteweg van het Instituut Clingendael in Bureau Buitenland.

“Hoe gedetailleerder May nu is, des te meer problemen ze thuis kan verwachten. Haar beste strategie is om de druk op te voeren. Zo forceert ze op een later moment een keuze bij de Brexit-achterban.” De EU-top van deze week moest een Brexit-doorbraak opleveren, maar de onderhandelingen lopen nog steeds vast op de Noord-Ierse grens.

Diehard nationalisten

Volgens Korteweg is de Noord-Ierse DUP de gevaarlijkste partij voor May. “Zij hebben maar tien zetels in het Britse Lagerhuis. Maar het zijn diehard nationalisten die vrezen dat door de Brexit de Noord-Ierse positie verzwakt. Zij kunnen zo de stekker uit het kabinet trekken.”

Quote

DUP kan stekker uit het Britse kabinet trekken

Rem Korteweg

De tijd dringt voor Theresa May. De officiële Brexitdatum is 29 maart 2019 en om pijnlijke scenario’s te voorkomen, moet er ruim daarvoor een deal zijn. Bureau Buitenland volgt de ontwikkelingen op de voet in de Battle for Brexit-rubriek. Elke woensdag van 19.00 tot 19.30 op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie